In * Nyheter

Upplevelsebaserat lärande med äldredräkt

I slutet av oktober besökte Medlearns VD Claus Forum verksamheterna i Umeå och Skellefteå. Där träffade han elever och personal som delade med sig av sina kunskaper och om hur det är att utbilda sig till undersköterska och vårdbiträde på Medlearn. Claus fick också möjlighet att prova en så kallad äldredräkt som används på undersköterskeutbildningen för att öka kunskapen om åldrandet och förståelsen för äldre personers smärta och beteende.

Äldredräkten består av otympliga skor, nedtyngande vikter och glasögon med begränsat synfält. Inom loppet av några sekunder åldras man flera decennier. Att ta sig igenom vardagliga utmaningar som hala golv, trappor och belamrade gångar blir en utmaning. Efter en tur med äldredräkten på, hyllade Claus det effektiva läromedlet.

Hur känns det att vara gammal?

– Det känns som jag har tinnitus, jag ser suddigt och har dålig balans. Förutom att det är tungt är det en fantastisk upplevelse för att förstå hur det är för gamla människor. Jag har ju möjlighet att ta av mig detta om en stund men vilket otroligt läromedel detta är, säger Claus Forum.

Förutom denna fysiskt tunga upplevelse fick han titta på hur fjärrundervisningen i Umeå med kranskommuner fungerar.

Han träffade också samarbetspartnern Akademi Norr, ett nätverk mellan tolv kommuner i norr kring högre utbildning som spelar en viktig roll för regionernas kompetensutveckling, ekonomiskt, socialt och kulturellt.

Claus besökte också Medlearns utbildning till vårdbiträde med integrerad svenska i Skellefteå. Där visade eleverna hur de jobbar med kamrathandledning, språkintegrering och lär ut barnsånger med tecken.

Han gjorde också, via länk, ett nedslag i Orsa där Medlearn kompetensutvecklar kommunens personal inom äldreomsorgen. Studenterna berättade om sin kompetens- och utvecklingsresa och vad utbildningen gett dem.

Är du intresserad av att veta mer om Medlearn och hur vi kan hjälpa er med att säkra kompetensförsörjningen, kontakta gärna Anneli Löf:

Senaste inläggen
Translate »