Validering vänder sig till dig som har tidigare erfarenhet av vårdyrket men som inte har den formella utbildningen. Det innebär att vi kartlägger, bedömer och prövar den kunskap du har från tidigare arbete inom yrkesområdet, på så sätt kan studietiden kortas. Dokumentation av din formella kompetens har betydelse för möjligheten att ansöka om den skyddade yrkestiteln till undersköterska hos Socialstyrelsen. Det har också betydelse för din lönesättning och möjligheter till trygg anställning.
Medlearn genomför validering på uppdrag av Arbetsförmedlingen, kommuner och arbetsgivare. Valideringen utgår från Skolverkets direktiv och riktlinjer. Det är en process som innebär en strukturerad bedömning, värdering, dokumentation och erkännande av kunskap och kompetens som en person har oberoende av hur de förvärvats.
Valideringen visar alltså vilka utbildningsmoment som kan omräknas till studiepoäng och vilka moment du eventuellt behöver komplettera med för att uppå kraven till formell yrkeskompetens som undersköterska.
Valideringsprocessen innehåller följande:
- Analys – Vad är syftet med valideringen?
- Utforskande validering – självskattning och kartläggning – synliggöra tidigare erfarenheter och kunskaper.
- Prövande validering – Praktisk och teoretisk validering (muntlig och skriftlig) – att synliggöra om man uppfyller normkrav.
- Resultat – Arbete/Kompletterande utbildning.
Hur kan jag göra en validering?
Medlearn genomför validering på uppdrag av Arbetsförmedlingen, våra avtalskommuner eller via arbetsgivare.
Vi har inte möjlighet att ta emot fler privata validander, du ombedes att boka plats genom din arbetsgivare.
Validering via Arbetsförmedlingen
Vi utför validering i Huddinge, Kungsbacka, Luleå, Nyköping, Täby, Umeå och Växjö på uppdrag av Arbetsförmedlingen. Är du inskriven på Arbetsförmedlingen och bor på någon av dessa orter, eller i någon kringliggande ort, kontakta din handläggare och fråga efter validering via Medlearn.
Här hittar du valideringsorten närmast dig samt mer information om hur du anmäler dig »
Vid frågor kontakta: minna.keveri@medlearn.se
Validering via Avtalskommuner
Vi utför validering på uppdrag av våra avtalskommuner. Medlearn har avtal med flera kommuner i landet.
Se kommunerna vi har avtal med här »
Bor du i någon av dessa kommuner kontakta studie- och yrkesvägledare i din kommun och fråga om validering.
Vid frågor kontakta: Medlearns studie- och yrkesvägledare »
Validering via arbetsgivare
Din arbetsgivare kan kontakta oss och beställa validering för dig som har kunskap och arbetslivserfarenhet men som saknar formell kompetens. Validering kartlägger kunskaper och erfarenheter och visar vilka utbildningsmoment som behövs vidare för att uppnå kraven till formell yrkeskompetens som vårdbiträde eller undersköterska.
Läs mer om validering via din arbetsgivare här »
Vid frågor kontakta: anneli.lof@medlearn.se