YH-program till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård

Är du undersköterska och vill specialisera dig inom Onkologi? Vill du vara med och påverka morgondagens Cancervård?
Vidareutbilda dig till specialistundersköterska på Medlearn samtidigt som du arbetar.

Yrkeshögskoleprogrammet till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård på Distans är en utbildning på 225 poäng som förbereder dig för att arbeta inom cancervård på specialistnivå.

Programmet är noggrant utformat för att ge dig både teoretisk kunskap och praktiska färdigheter, som direkt kan tillämpas i arbetslivet. Genom nära samarbete med arbetslivet inom onkologi och cancervård säkerställs att utbildningen alltid är aktuell och speglar de senaste behoven inom fältet. Detta gör att du utvecklar specialiserade kunskaper som är efterfrågade på arbetsmarknaden och stärker din kompetens inom avancerad omvårdnad.

Specialistundersköterska med spetskompetens inom Onkologi / Cancervård

Under utbildningen kommer du att få en djup förståelse för cancervård, från grundläggande kunskap om cancer på cellnivå till en helhetssyn på patientens vård. Du kommer att lära dig om palliativ vård, hematologi, cancerbiologi, psykosocial omvårdnad, samt behandlingsmetoder och omvårdnad vid cancersjukdom. Du får även kunskap om hur du ger personcentrerad vård som respekterar patientens individuella och kulturella behov och utvecklar kompetens i att hantera både fysiska och psykosociala utmaningar som cancerpatienter möter. Dessutom får du insikt i vikten av tvärprofessionellt samarbete och kommunikation i vården.

Specialistundersköterska med en viktig roll kring Onkologi / Cancervård

Efter avslutad utbildning kommer du att ha de kunskaper och färdigheter som krävs för att arbeta självständigt inom cancervård. Du kommer att kunna fatta välgrundade beslut och tillämpa din kunskap i praktiken. Du lär dig att ge stöd till patienter och anhöriga samt ge vård till barn med cancer. Utbildningen avslutas med ett examensarbete där du får möjlighet att bidra till utvecklingen inom onkologisk omvårdnad.

Studera till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård på Distans samtidigt som du jobbar som undersköterska

När du är klar med utbildningen kommer du att vara väl förberedd för att arbeta med den moderna cancervården i Sverige och aktivt bidra till att möta det ökande nationella behovet av specialister inom området.

Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård | Program | Studera på Yrkeshögskola | Medlearn.se

Är du redo för en ny karriär som specialistundersköterska?

Då kan du vidareutbilda dig till specialistundersköterska inom multisjuka äldre på Medlearn Yrkeshögskola!

Specialistundersköterska inom Onkologi  / Cancervård  /  Program  /  1 år  /  225 YH  /  Helfart  /  Distans  /  Programmets innehåll  /  Programmets kurser  /  Behörighet  /  Ansök här

Programmets kurser

Barnonkologi

Kursen i barnonkologi ger fördjupade kunskaper om cancer hos barn, de vanligaste diagnoserna och behandlingarna, samt omvårdnadsaspekterna. Kursen består av fem moduler med följande innehåll:

  • Introduktion till barnonkologi: Vad är cancer, hur ställs diagnosen, vilka symtom och komplikationer finns, och hur är barnets och familjens situation?
  • Behandling av barn med cancer: Vilka behandlingsmetoder finns, vilka biverkningar kan uppstå, vilka omvårdnadsåtgärder krävs, och hur kan man stödja barnet och familjen under behandlingen?
  • Omvårdnad av barn med cancer: Vilka principer gäller för omvårdnad av barn med cancer, hur kan man främja barnets utveckling, lek och lärande, hur kan man kommunicera och
    samarbeta med barnet, familjen och andra vårdgivare, och hur kan man hantera etiska dilemman och svåra situationer?
  • Palliativ vård och sorg bearbetning: Vad innebär palliativ vård, hur kan man lindra symtom och förbättra livskvaliteten, hur kan man förbereda och stödja barnet och familjen i döden och sorgen, och hur kan man ta hand om sig själv som vårdgivare?
  • Fördjupning i olika barnonkologiska diagnoser: Leukemier och lymfom, solida tumörer, CNS-tumörer, stamcellstransplantation, och sena effekter och uppföljning.

Kursen omfattar 20 YH-poäng.

Behandlingsmetoder i cancervården

Kursens övergripande syfte och mål är att ge dig fördjupade kunskaper om hur olika cancerformer kan behandlas med olika behandlingsmetoder.

Under kursen får du visa fördjupade kunskaper om områdets vetenskapliga grund rörande behandlingsmetoder, cytostatika, operation, strålbehandling, hormonbehandling, immunterapi, målinriktade terapier samt stamcellstransplantation. Du ska analysera och problematisera begrepp och behandlingsmetoder samt integrera vetenskap, beprövad
erfarenhet och praxis.

Under kursen kommer du få färdigheter och kompetens i att skilja på olika behandlingsmetoder, deras verkningsområden, användningsområden och kan urskilja biverkningar av metoderna. Du kommer även efter avslutad kurs kompetens att kortfattat beskriva de olika behandlingsmetoder som finns och på ett övergripande sätt redogöra för en valfri tumörsjukdom och dess behandling.

Kursen i cancervård syftar till att ge studenter en djupgående förståelse och kunskap för behandling av olika cancerformer.

Kursen omfattar 20 YH-poäng.

Biologi fördjupning - Cancerbiologi

Denna avancerade kurs bygger vidare på grundläggande kunskaper från Cell och mikrobiologi”.

Målet är att ge studenterna en djupare förståelse för cancercellernas biologi och de processer som leder till cancerutveckling från en initialt skadad cell. Kursen utforskar cancercellens struktur, dess förmåga att replikera, transkribera och översätta genetisk information, och hur dessa system kan påverkas vid sjukdom.

Moduler i kursen:

  • Cancerbiologi: Detaljerad genomgång av cancercellens uppbyggnad och de molekylära mekanismer som är involverade i cellens replikation, transkription och translationssystem.
  • Canceretiologi: Förståelse för de underliggande orsakerna till cancer, inklusive genetiska faktorer som mutationer, tumörsuppressorgener och onkogener.
  • Behandlingsstrategier: Översikt av olika terapeutiska tillvägagångssätt för att bekämpa cancer, med fokus på både etablerade och nya metoder.

Kursen omfattar 25 YH-poäng.

Biologi grund - Cell- och mikrobiologi

Kursens syfte och mål är att ge grundläggande och fördjupande kunskaper om cellbiologi samt mikrobiologi.

Du kommer få en fördjupad kunskap om cellens specifika biologi och uppbyggnad. I kursen får du en fördjupad kunskap om nukleinsyror, proteiner, polysackarider och lipider, cellmetabolism och energi-produktion samt vägen från gen till protein. Kunskap om prokaryota och eukaryota celler, olika typer av organellers uppbyggnad och funktion, cellskelett och cellväggar, kommunikation mellan celler samt celldelning (mitos). I kursens moment; mikrobiologi får du en fördjupad kunskap om uppbyggnad och levnadssätt hos olika mikroorganismer, bakterier, arkéer och virus. Vidare behandlas mikroorganismernas förmåga att orsaka sjukdomar.

Efter avslutad kurs kommer du ha färdigheter och kompetenser i att beskriva en cell-/mikroorganisms uppbyggnad och dess funktioner. Du kommer även ha kompetens i att beskriva och redogöra på ett vetenskapligt sätt hur celler, mikroorganismer, bakterier, arkéer och virus fungerar och dess uppbyggnad och hur skadade celler eller förekomsten av mikroorganismer kan orsaka sjukdom.

Kursen omfattar 20 YH-poäng.

Examensarbete

Du kommer efter avslutad kurs kunna genomföra ett examensarbete inom området för onkologi samt kunna kritiskt granska vetenskapliga skrifter
inom området.

Du ska kunna genomföra examensarbete och oppositioner utifrån sin valda metod för datainsamling, databearbetning, analys av data, slutsatser, diskussion av resultat och slutsatser samt diskussion kring metodval och källkritik. Vidare ska du kunna beskriva resultatet, uttrycka sig skriftligt och muntligt med stöd av digitala verktyg. Du ska också kritiskt granska och genomföra en opposition på en annan studerandes examensarbete. Med stöd av digitala verktyg ska du kunna beskriva resultatet, uttrycka dig skriftligt och muntligt. Du ska också kritiskt granska och genomföra en opposition på en annan studerandes examensarbete.

Kursen omfattar 20 YH-poäng.

Familj- och anhörigstöd

Kursens syfte är att ge dig de nödvändiga kunskaperna, kompetenserna och färdigheterna för att professionellt stödja familjer och närstående inom cancervården.

Den täcker viktiga områden som krishantering och sorgbearbetning, med målet att förbereda dig för de utmaningar som kan uppstå i dessa känslomässigt laddade situationer.
Efter kursen kommer du att ha:

  • Kommunikationsfärdigheter: Ha förmågan att effektivt möta och kommunicera med anhöriga i svåra livssituationer, med respekt för kulturella och åldersrelaterade skillnader.
  • Förståelse för sorgeprocesser: Besitta en djupgående förståelse för sorgeprocesser och de olika stadierna av sorg.
  • Krismedvetenhet: Vara medvetna om de kriser som kan uppstå i samband med vård i livets slutskede och hur man hanterar dessa situationer.
  • Kunskap om anhörigföreningar: Förstå anhörigföreningars roll och deras betydelse i sammanhanget av cancervård.
  • Efterlevandesamtal: Ha kunskap om hur man genomför efterlevandesamtal på ett respektfullt och stödjande sätt.
  • Barn som anhöriga: anhörigstöd till barn/unga vuxna som är närstående.

Kursen omfattar 5 YH-poäng.

Hematologi och cancer

Kursen ger en introduktion till hematologi och cancer, med fokus på de vanligaste blodsjukdomarna och cancersjukdomarna, deras orsaker, symtom, diagnostik, behandling och prognos.

Kursen ger också kunskap om de biologiska, immunologiska och genetiska mekanismerna bakom hematologiska och maligna sjukdomar, samt om den senaste forskningen och utvecklingen inom området.

Efter avslutad kurs ska de studerande ha följande kunskaper, färdigheter och kompetenser:

  • Kunskap om de olika typerna av blodceller, deras funktioner och sjukdomar, samt de vanligaste hematologiska och maligna sjukdomarna, deras orsaker, symtom, diagnostik, behandling och prognos.
  • Kunskap om de biologiska, immunologiska och genetiska mekanismerna som ligger bakom uppkomsten, utvecklingen och spridningen av hematologiska och maligna sjukdomar, samt hur de kan påverkas av olika behandlingar, såsom cytostatika, strålning, immunterapi och genteknik.
  • Kunskap om de etiska, juridiska och sociala aspekterna av hematologi och cancer, samt de lagar och riktlinjer som gäller för området.
  • Färdighet i att planera, genomföra och utvärdera arbetsuppgifter inom hematologi och cancer, samt att dokumentera och rapportera resultatet på ett professionellt sätt.
  • Färdighet i att följa utvecklingen inom hematologi och cancer, samt att reflektera över och värdera olika källor och perspektiv. Kompetens i att arbeta självständigt och i samverkan med andra professioner inom hematologi och cancer, samt att visa ansvar, initiativ och omdöme i olika situationer.

Kursen omfattar 5 YH-poäng.

Lärande i Arbete (LIA)

Kursen ger fördjupande praktiska kunskaper i omvårdnad och omsorgsarbetet inom onkologisk omvårdnad.

Mål

Du får omsätta teori i praktik och utveckla färdigheter i att förebygga, identifiera, bedöma och behandla fysiska, psykiska, existentiella, sociala och andliga problem inom onkologisk vård. Dessutom stärks din förmåga att arbeta i team, lyssna, kommunicera och samarbeta med patienter, närstående och kollegor.

Moment

  • Anpassa omvårdnaden efter patientens sjukdomsstadium och behov.
  • Använda och utvärdera omvårdnadsmetoder för ökat välbefinnande.
  • Säkerställa vårdkvalitet och patientsäkerhet.
  • Delta aktivt i vårdplanering och dokumentation.

Kunskaper

  • Omvårdnadsteori och praxis inom onkologisk vård.
  • Symtomhantering vid cancer och dess behandling.
  • Patient- och familjeomsorg, inklusive psykosocialt och andligt stöd.

Färdigheter

  • Utföra kliniska uppgifter inom onkologisk vård.
  • Fatta välgrundade beslut utifrån patientens behov.
  • Arbeta självständigt och ta initiativ i komplexa vårdmiljöer.

Kompetenser

  • Effektivt teamarbete i tvärprofessionella vårdteam.
  • Tydlig och empatisk kommunikation med patienter och kollegor.
  • Etisk och professionell hållning i vårdarbetet.

Kursen omfattar 30 YH-poäng.

Omvårdnad och vårdformer vid cancersjukdom

Kursens övergripande syfte och mål är att ge dig fördjupade kunskaper i omvårdnad och rehabilitering inom cancervård.

Du kommer få kunskaper om undersköterskans ansvarsområde i omvårdnadssituationer inom onkologin, både på avdelning och i hemmet. Kursen omfattar också specifika aspekter relaterade till livskvalitet, genus, ålder, klass, samhälle och etnicitet i samband med cancersjukdom. Efter avslutad kurs ska du ha kunskap och förståelse för att analysera och problematisera begrepp och teorier inom onkologisk omvårdnad och olika vårdformer vid cancersjukdom. Likaså ska du visa fördjupade kunskaper om områdets vetenskapliga grund rörande prevention, screening, epidemiologi, etiologi, tumörbiologi, diagnostik, prognos, behandlingsmetoder samt symtomlindring och sjukdomsförlopp vid cancersjukdom.

Du ska ha utvecklat följande färdigheter efter avslutad kurs:

  • Kunskap att motivera olika rehabiliterande omvårdnadsinsatser inklusive visa förmåga att planera, genomföra, dokumentera och utvärdera omvårdnaden för patienter med cancer och deras närstående på ett säkert och evidensbaserat sätt.
  • Kompetens i att förklara effekter av regelverk och ta ställning till etiska frågor som finns inom vård och rehabilitering av patienter med cancer.
  • Kunna värdera sin roll inom cancervården samt kunna reflektera över hur detta påverkar den onkologiska omvårdnaden i olika vårdmiljöer.
  • Identifiera och kritiskt bearbeta intersektionella aspekter i relation till vård och rehabilitering av patienter med cancer.

Kursen omfattar 35 YH-poäng.

Palliativ vård; faser, symtom och smärtlindring

Kursen ska förse dig med djupgående förståelse för palliativ vård, inklusive smärtlindring och symtomkontroll.

Du kommer att lära dig omvårdnadsåtgärder anpassade till olika sjukdomar och stadier i palliativ vård. Målet är att utrusta dig med färdigheter för att hantera patienter på ett holistiskt sätt, med hänsyn till deras unika behov och värderingar och att förbättra livskvaliteten för patienter i livets slutskede och att stödja både patienter och närstående genom den existentiella resan.

Efter kursen ska du ha utvecklat följande kunskaper, färdigheter och kompetenser:

  • Förstå vikten av vårdmiljön för palliativa patienter och hur man skapar en säker och välkomnande atmosfär.
  • Skilja mellan allmän och specialiserad palliativ vård, deras interaktioner, samt känna till relevanta lagar och riktlinjer.
  • Identifiera och bedöma olika sjukdomstillstånd och när en patient övergår till palliativ vård, inklusive tidiga och sena stadier samt livets slutskede.
  • Känna igen och hantera fysiska, psykiska, sociala och existentiella behov hos patienter och närstående, och kommunicera samt samarbeta med dem på ett professionellt och empatiskt sätt.
  • Ha fördjupad förståelse för farmakologiska och ickefarmakologiska behandlingar i livets slutskede.
  • Planera, genomföra och utvärdera symtomlindrande åtgärder baserat på patientens tillstånd, bedömning och respons, och använda lämpliga bedömningsinstrument och tekniker för att lindra symtom i de palliativa skedena.
  • Utveckla kompetens för att utföra och utvärdera omvårdnadsåtgärder med ett personcentrerat tillvägagångssätt, vilket innebär att respektera patientens autonomi, delaktighet, integritet och värdighet, och anpassa vården efter patientens kulturella, religiösa och existentiella behov.
  • Reflektera över sin roll, gränser och utvecklingsbehov som vårdpersonal inom palliativ vård, samt hantera personlig stress, sorg och kris.

Kursen omfattar 15 YH-poäng.

Personcentrerad och transkulturell omvårdnad

Syftet med kursen är att ge dig fördjupad kunskap i personcentrerad och transkulturell omvårdnad, och hur dessa perspektiv kan tillämpas i praktiken.

I kursen studeras begreppen personcentrerad vård och transkulturell omvårdnad, deras framväxt och historik, samt deras betydelse för patientens hälsa, välbefinnande och delaktighet. Kunskap i hur man anpassar sitt bemötande, sin kommunikation och sin planering av vården utifrån varje individs unika behov, önskemål, resurser, erfarenheter och kulturella bakgrund. Kunskap i hur man respekterar och bekräftar patientens upplevelse och tolkning av ohälsa och sjukdom, samt hur man arbetar utifrån denna tolkning för att främja hälsa med utgångspunkt i vad hälsa betyder för just denna enskilda person.

Efter avslutad kurs ska du ha färdigheter och kompetens i att tillämpa personcentrerad och transkulturell omvårdnad i samspel med patienten och andra professioner. Vidare kommer du ha kompetens och en fördjupad förståelse för att en personcentrerad och transkulturell omvårdnad innebär att personens unika perspektiv och att detta kräver ett ömsesidigt förtroende, ett etiskt förhållningssätt och en kritisk reflektion.

Kursens moduler:

  • Introduktion till personcentrerad och transkulturell omvårdnad: vad det är, varför det är viktigt och hur det kan göras.
  • Personcentrerad vård och partnerskap: hur man skapar en god relation med patienten och involverar patienten i vården.
  • Transkulturell omvårdnad och kulturell kompetens: hur man förstår, respekterar och bemöter patienter med olika kulturer.
  • Patientens upplevelse och tolkning av ohälsa och sjukdom: hur man bekräftar och främjar patientens hälsa utifrån patientens perspektiv.
  • Etik, värdegrund och reflektion i personcentrerad och transkulturell omvårdnad: hur man agerar etiskt och professionellt i vården och reflekterar över sitt eget lärande.
  • Samverkan och kommunikation i personcentrerad och transkulturell omvårdnad.

Kursen omfattar 15 YH-poäng.

Psykosocial omvårdnad – före, under och efter ett cancerbesked – ur ett individperspektiv

Kursen ger fördjupade kunskaper om vad det innebär att få en livshotande diagnos ur ett patientperspektiv.

Utöver de fysiska ingreppen vid behandling behandlas även praktiska, känslomässiga och sociala utmaningar samt den existentiella oron som ofta uppstår. Smärta, obehag och förändrad kroppsuppfattning som följd av behandlingen tas också upp.

Färdigheter utvecklas i att ge känslomässigt och socialt stöd, vilket ofta är avgörande vid livshotande sjukdom. Kursen omfattar samtalsteknik, bemötande av patienter och närstående samt förståelse för den process som följer efter avslutad behandling, präglad av rädsla för återfall, fysiska begränsningar och psykosociala konsekvenser såsom oro, depression och känsla av isolering.

Under kursen behandlas behovet av psykosocialt stöd genom hela sjukdomsförloppet. Efter avslutad kurs finns kompetens att, i samverkan med vårdteamet, bedöma vilket stöd som behövs individuellt. Dessutom ges insikt i den egna rollen inom vården i relation till patientens psykosociala behov.

Kursen omfattar 15 YH-poäng.

Är du utbildad undersköterska?

Då kan du vidareutbilda dig till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård på Medlearn Yrkeshögskola!

Kort fakta om programmet till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård

Utbildningsort: Distans.
Utbildningstid: 1 år, 45 veckor.
Omfattning / poäng: 225 yh-poäng (5 p per vecka).
Studieform: Undervisning sker en heldag i veckan online. Inga fysiska träffar tillkommer.
Övrig undervisning: Resten av undervisningen består av föreläsningar och seminarier som varvas med individuella uppgifter, grupparbeten och diskussioner via Teams.
Studietakt: 100%.
Kostnad: Kostnadsfri.
CSN: Studiestöd via CSN kan sökas när du fått kallelse till upprop.
Litteratur: Litteratur köpes av studenten.
Utbildningsform: Yrkeshögskola.

Ansökan öppnar: 1 mars 2025.
Sista ansökningsdag: 2 maj 2025.
Sista kompletteringsdag: 16 maj 2025.
Antagningsbesked: ca vecka 24, 2025.
Kursstart: augusti, 2025.

Ansökan och behörighet till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård

För att kunna bygga vidare på en undersköterskeutbildning, krävs praktiska förkunskaper inom omvårdnad. Arbetslivserfarenhet, varigenom undersköterskan har mött människor med olika vårdbehov, är en förutsättning för att på bästa sätt kunna tillgodogöra sig programmet till Specialistundersköterska. Här kan du läsa mer om hur ansökan och urval går till, vad som krävs av dig i form av behörighet och hur du kan komma in även om du inte är formellt behörig.

Så här ansöker du eller kompletterar din ansökan

Så här ansöker du till programmet Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård

  • Klicka på ansökningsknappen
  • Du kommer nu till en sida där du skapar ett konto och bifogar dina ansökningsunderlag (betyg, arbetsgivarintyg, val av studieort) digitalt.
  • Observera att denna sida endast är öppen under ansökningsperioden.

Har du inte möjlighet att skanna in dina betyg? Då kan du ta en bild med mobilen och ladda upp. Kontrollera att bilden är tydlig och att alla delar är synliga och går att läsa.

Så här kompletterar du din ansökan till programmet Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård

Du kompletterar din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.

Det här krävs för att kunna gå YH-programmet

Det här krävs för att kunna gå YH-programmet till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård

Programmet till Specialistundersköterska är en vidareutbildning för dig som har studerat Vård- och omsorgsutbildningen tidigare samt arbetat som undersköterska på heltid i minst 12 månader.

Du behöver ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande.

Läs mer om grundläggande behörighet hos Myndigheten för Yrkeshögskolan »

Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper. Lägsta betyget E / 3 / G i följande kurser eller motsvarande kunskaper

  • Anatomi och fysiologi 1.
  • Anatomi och fysiologi 2.
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 1.
  • Funktionsförmåga och funktionsnedsättning 2.
  • Gerontologi och geriatrik.
  • Gymnasiearbete med inriktning mot vård och omsorg.
  • Hälso- och sjukvård 1.
  • Hälso- och sjukvård 2.
  • Omvårdnad 1.
  • Omvårdnad 2.
  • Psykiatri 1.
  • Psykiatri 2.
  • Psykologi 1.
  • Samhällskunskap 1a1.
  • Social omsorg 1.
  • Social omsorg 2.
  • Svenska 1 eller Svenska som andraspråk 1.
  • Ladda gärna upp bevis från Socialstyrelsen att du beviljats titeln undersköterska inom vård och omsorg.

Observera! För att få gå ut på LIA kan Lia-platsen kräva att du har intyg/bevis från Socialstyrelsen om att få använda den skyddade yrkestiteln undersköterska. För mer information om hur du ansöker om ett bevis klicka här: https://legitimation.socialstyrelsen.se/skyddad-yrkestitel-for-underskoterska/utbildad-i-sverige/

Ett tjänstgöringsintyg styrker din arbetslivserfarenhet och ska innehålla arbetad tid i procent, befattning samt under vilken tidsperiod anställningen omfattar. Anställningsintyg, Arbetsgivarintyg eller tidsrapportering är inte giltiga som intyg.

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla behörighet genom reell kompetens, se övriga punkter.

Reell kompetens

Behörighet till yrkeshögskolan via reell kompetens

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan (enligt 3 kap.1§ punkt 4) genom reell kompetens. Reell kompetens menas att dina tidigare sysselsättningar, oavsett om det är från t.ex. arbete, studier eller utlandsvistelser, räknas samman i din ansökan om bedömning av reell kompetens. Du kan ansöka om bedömning av reell kompetens för både grundläggande och särskild behörighet.

Grundläggande behörighet via reell kompetens

Om du saknar en gymnasieexamen eller motsvarande kan du i stället bli behörig genom så kallad Reell kompetens. För denna utbildning innebär det att du kan uppnå grundläggande behörighet genom till exempel en fullständig vård- och omsorgsutbildning. Det viktigaste för oss är att du uppfyller den särskilda behörigheten, eftersom dessa krav är utformade för att säkerställa att du har de förkunskaper som behövs för att tillgodogöra dig utbildningen och det yrke den leder till.

Saknar du formellt betyg i en kurs som krävs för grundläggande behörighet kan du ladda ner och fylla i blanketten för reell kompetens om du anser dig ha motsvarande kunskaper på annat sätt. Bifoga alltid intyg som styrker din motsvarande kunskap.

Behörighet i övrigt (särskild behörighet) via reell kompetens

Varje utbildning har en behörighet i övrigt som krävs för att bli antagen till utbildningen. Du kan läsa på respektive utbildning här på vår hemsida vilka förkunskapskrav som ställs.

Saknar du formellt betyg i en kurs som krävs för övrig behörighet kan du ladda ner och fylla i blanketten för reell kompetens om du anser dig ha motsvarande kunskaper på annat sätt. Bifoga alltid intyg som styrker din motsvarande kunskap.

Blanketter för reell kompetens:

Ladda ner blankett reell kompetens (pdf) »

20%-regeln

Behörighet till yrkeshögskolan via 20% regeln

Att ansöka om Behörighet 3 kap. 4§ s.k. 20% regeln är tyvärr inte möjlig inom detta program. Vi godtar endast befattning undersköterska, inga andra befattningar är giltiga för behörighet.

Urval om för många ansöker

Urval om för många ansöker

Ibland får vi fler behöriga sökande än vad vi kan erbjuda platser till. Då gör vi ett urval genom att samtliga behöriga kallas till skriftligt digitalt urvalstest i svenska och allmänbildning (inom branschrelaterade frågor och problemlösning) som sker på distans. Mer information får du i samband med din webbansökan till utbildningen. Testerna går inte att träna på i förväg.

Vi räknar medelvärdet på ditt betyg i kursen

  • Svenska 1/svenska som andra språk 1 (eller svenska 2 om betyg i svenska 1 saknas)

Det går att göra omprövning på denna kurs om du behöver höja ditt betyg. Ta kontakt med Komvux i din hemkommun för prövning.
Ledningsgruppen fattar det slutgiltiga beslutet om vilka som antas till utbildningen.

Svenskt personnummer eller samordningsnummer

För att bli registrerad som studerande på en yrkeshögskoleutbildning och kunna få ett utbildnings- eller examensbevis på avklarade kurser krävs ett svenskt personnummer. Om du inte har ett svenskt personnummer, behöver du istället skaffa ett så kallat samordningsnummer via Skatteverket. Läs mer om Samordningsnummer på Skatteverket här »

Våra samarbetspartners

Karolinska Institutet CCC

Region Gotland

Capio

Akademiska Sjukhuset

Region Skåne

Rehabhotellet ASIH & SPSV

Specialiserad palliativ Slutenvård i Norrtälje

Region Gävleborg

Karolinska Universitetssjukhuset

Region Blekinge

Härjedalens Kommun

Regionalt Cancercentrum Stockholm Gotland

Region Kronoberg

Region Västernorrland

Region Västmanland

Region Västerbotten

Region Stockholm

Västra Götalandsregionen

Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård | Program | Studera på Yrkeshögskola | Medlearn.se

Ansök till Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård på Medlearn YH

Att arbeta som specialistundersköterska inom onkologi och cancervård handlar om mer än medicinska kunskaper – det handlar om att göra skillnad i människors liv när de som mest behöver det. Du får en fördjupad förståelse för cancer, dess behandlingar och hur du på bästa sätt stöttar patienter och deras närstående genom hela vårdresan.

Genom utbildningen utvecklar du din förmåga att lindra symtom, ge trygghet och skapa meningsfulla möten i svåra stunder. Du lär dig hur cancern påverkar kroppen, hur olika behandlingar fungerar och hur du kan anpassa vården efter varje individ. Med kunskap om palliativ vård och rehabilitering blir du en nyckelperson i att hjälpa patienter att leva så bra som möjligt, oavsett var i sjukdomsförloppet de befinner sig.

Att vidareutbilda sig inom onkologi är en investering i både din egen utveckling och i vården av dem som behöver dig som mest. Genom teori och praktik får du verktygen att möta patienter med professionalism och omtanke samt vara en del av en vård som verkligen gör skillnad.

Intresseanmälan YH-program

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Hantering av personuppgifter*

Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård | Program | Studera på Yrkeshögskola | Medlearn.se

Undervisning

Pedagogiskt stöd under utbildningen

På Medlearn är vi måna om att alla studerande ska nå en YH-examen. Du som har en funktionsvariation kan ha rätt till extra stöd i dina studier. Kontakta oss så berättar vi mer!

Läs mer om vad stödet innebär här »

Studieupplägg

På studieplattformen hittar du uppgifter och material

Utbildningen läses på distans, på 100% studietakt under 45 veckor. Undervisning och lärarhandledning sker online. Studierna genomförs via vår digitala lärplattform där du hittar arbetsuppgifter och studiematerial.

Klicka här för att logga in »

Branschanpassad utbildning

Matchar arbetsgivarnas behov av kompetens

Innehållet i utbildningen har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet, vilket garanterar att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden.

Här kan du läsa mer om Yrkeshögskolan »

Övriga program som Specialistundersköterska

Specialistundersköterska inom barn- och ungdomssjukvård

Är du undersköterska och vill få fördjupade kunskaper inom bl.a. barn och ungdomars fysiska, psykiska och sociala utveckling? Läs mer här »

Specialistundersköterska inom operation, anestesi och intensivvård

Är du undersköterska och vill få fördjupade kunskaper inom bl.a. omvårdnad inom operation, anestesi och intensivvård, akutsituationer samt krispsykologi.? Läs mer här »

Specialistundersköterska med inriktning röntgen

Är du undersköterska och har arbetslivserfarenhet från en röntgenavdelning, men vill få spetskompetens inom området? Läs mer här »

Specialistundersköterska inom vård och omsorg av äldre

Är du undersköterska och vill vara med och påverka morgondagens äldrevård? Läs mer här »

Nyheter om rollen som specialistundersköterska

Träffa Rose-Marie, blivande Specialistundersköterska inom Multisjuka äldre

Undersköterska och redo att ta steget till Specialistundersköterska?

18 specialistundersköterskor färdigexaminerade i Norrbotten

Så klättrade de snabbt i karriären – från undersköterskor till specialister

De senaste två åren har de pluggat samtidigt som de jobbat. Om en månad är de klara specialistundersköterskor – och hett eftertraktade på arbetsmarknaden.

Jag ger utbildningen 5 av 5 möjliga i betyg, säger studenten Lotta Åman i intervjun »

Studera till Specialistundersköterska
inom Onkologi / Cancervård på Distans

Bli specialistundersköterska med spetskompetens

Studera till Specialistundersköterska
inom Onkologi / Cancervård på Distans

Bli specialistundersköterska med spetskompetens

Kontakt Yrkeshögskolan

Telefon och telefontider

010-761 00 40

Ordinarie telefontid
Måndag, tisdag, onsdag och fredag: kl. 13:30–14:30.

Utbildningsledare Specialistundersköterska inom Onkologi / Cancervård
Birgitta Gustafsson
birgitta.gustafsson@medlearn.se

Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@medlearn.se

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här.
Klicka på yrkeshögskola för alla frågor gällande Medlearns YH-utbildningar.

Translate »