Det här är utbildningen för dig som är utbildad undersköterska och har arbetslivserfarenhet från en röntgenavdelning, men vill få spetskompetens inom området. Som specialistundersköterska röntgen arbetar du med både människor och teknik och utbildningen spänner från patientbemötande till AI. Utbildningen ges på halvfart vilket gör att du kan kombinera studierna med arbete.

Medlearn yrkeshögskola erbjuder utbildning till specialistundersköterska röntgen på deltid. Upplägget passar dig som vill ha möjlighet att kombinera arbete och studier. Men det är viktigt att vara medveten om att det ingår praktik och praktiska moment som kräver obligatorisk närvaro.

Eftertraktad specialistkompetens

Det här är en yrkeskompetens är hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Innehållet i utbildningen har tagits fram i nära samarbete med branschen för att matcha de behov som finns inom vården. I kursplanen ingår bland annat strålskyddsarbete, radiologisk bildanalys samt röntgenrelaterade lagar, regler och säkerhetsaspekter.

Du får också lära dig om vanligt förekommande sjukdomar, diagnoser och dess symptom. Du får också kunskaper i den medicintekniska utvecklingen inom röntgenvården, i strålningsfysik och om radioaktiva ämnen.

Efter utbildningen kan du arbeta på röntgenavdelning och hantera den medicintekniska utrustning som finns där. Du kan tillämpa klinisk bedömning, göra riskbedömningar och vidta åtgärder vid livshotande tillstånd. Du har kunskap om strålskydd för såväl patienter som medarbetare. Utifrån insikter om hela vårdkedjan kan du också bedöma vilken information patienten behöver för att känna sig trygg inför, under och efter röntgenundersökningen.

Om utbildningen

Utbildningen omfattar 200 yrkeshögskolepoäng och läses på distans på halvtid under två år. Under den tiden ingår fem obligatoriska träffar och samt LIA-praktik (Lärande i arbete), medan resten av undervisningen består av föreläsningar och seminarier som varvas med individuella uppgifter, grupparbeten och diskussioner via Teams. Preliminär kursstart i augusti 2022.

Studiestöd via CSN

Utbildningen är avgiftsfri och berättigar till studiemedel som du kan söka via CSN.

Här kan du läsa till Specialistundersköterska

Specialistundersköterska röntgen Medlearn Yrkeshögskola

I SVT:s inslag berättar Medlearns nyexaminerade specialistundersköterskor Lotta Åman och Anton Landström om vikten av vidareutbildning:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lotta-nyexaminerad-specialistunderskoterska-man-ska-vara-trevlig-och-odmjuk

Intresseanmälan YH-utbildning

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Hantering av personuppgifter*

1. Det här krävs

För att kunna gå YH-utbildningen till specialistundersköterska ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande.
Läs mer om grundläggande behörighet här »

Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper. Om du har betyg från nya gymnasieskolan gäller lägst E i:

  • Medicin 1
  • Psykologi 1
  • Vård och omsorgsarbete 1&2

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla behörighet genom reell kompetens, se punkt 2

Utbildningen till specialistundersköterska är en vidareutbildning för dig som har studerat Vård- och omsorgsutbildningen tidigare samt arbetat som undersköterska på röntgenavdelning eller liknande på heltid i minst 12 månader.

Ett arbetsgivarintyg styrker din arbetslivserfarenhet och ska innehålla arbetad tid i procent, arbetets art samt under vilken tidsperiod anställningen omfattar. Anställningsintyg eller tidsrapportering är inte giltiga som intyg.

2. Reell kompetens, behörighet enligt 20% regeln och ansökan

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan enligt 20% regeln eller via reell kompetens.

Läs mer om reell kompetens och 20% regeln »

3. Så söker du

Läs mer om urval och hur du ansöker »

Varmt välkommen med din ansökan!

Undervisning

Pedagogiskt stöd
under utbildningen

På Medlearn är vi måna om att du som studerande trots eventuella funktionsvariationer ska nå målet att ta din YH-examen. Varje studerande har rätt att få individuella stödåtgärder utifrån sina behov. Om du blir antagen är det viktigt att du tidigt meddelar utbildningsledaren för vidare kartläggning av dina stödbehov. Läs mer om vad stödet innebär här »

Studieupplägg

På Itslearning hittar du uppgifter och material

Utbildningen läses på distans, på 50% studietakt under 80 veckor. Undervisning och lärarhandledning sker online. Studierna genomförs via vår digitala lärplattform Itslearning där du hittar arbetsuppgifter och studiematerial.

Branschanpassad utbildning

Matchar arbetsgivarnas
behov av kompetens

Innehållet i utbildningen har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet, vilket garanterar att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden.

Här kan du läsa mer om Yrkeshögskolan »

Graphic - Cloud - Blue

Kontakt Yrkeshögskolan

010-516 23 00

Telefontider:
Måndag 9-12
Onsdag 13-15
Semesterstängt vecka 27-31

Utbildningsledare
Birgitta Gustafsson
birgitta.gustafsson@medlearn.se
070-715 88 29

Ansvarig Yrkeshögskolan
Maria Virtanen
maria.virtanen@medlearn.se
070-718 25 38

Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@medlearn.se

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här. Klicka på yrkeshögskola för alla frågor gällande Medlearns YH-utbildningar.

Translate »