Vi har tidigare rapporterat om Orsa kommun som genom Medlearns digitala kurs Personcentrerad vård och omsorg fortbildar samtliga av kommunens vård- och omsorgsanställda. Några som verkligen kan berätta om hur det går till är Fredrik, Ing-Marie och Carina som just nu är tre av de totalt 220 medarbetare som just nu genomför kursen via Orsa kommun. Hur går det? Vi har kollat läget!
Nu har ni snart läst hela kursen! Vad är ert intryck av den?
– Ja, vi har snart tagit oss igenom alla de moduler som ingår, säger Fredrik, Ing-Marie och Carina som läser kursen tillsammans via det äldreboende de arbetar på. Det är ett bra innehåll och egentligen borde alla som jobbar inom vård och omsorg bli påminda om vikten av att alltid sätta patienten först, säger dem.
Vad roligt att ni läser kursen tillsammans! Hur arbetar ni med det ni lär er?
– Vi tänker ju på det hela tiden. Att arbeta med bemötande inom vården är a och o. Att vi alltid utgår från människan. Det finns inget arbetssätt som fungerar för alla utan man behöver bemöta alla på olika sätt, säger Fredrik, Ing-Marie och Carina. Vissa patienter tycker om att skoja medan andra vill ha det mer korrekt, exempelvis.
Men varför är personcentrerad vård så viktigt?
– När man jobbar med personcentrerad vård är patienten i fokus. Idag tar exempelvis datorn så mycket fokus från arbetet. Allt ska dokumenteras, säger Fredrik. Det innebär att det tar tid som istället hade kunnat läggas på patienten. Det borde vara tvärtom – patienten först och det andra sen, säger Ing-Marie och Carina. Genom att vi läser kursen och att alla medarbetare får samma utgångsläge hoppas vi att det kommer bli annorlunda. Det vill säga att patienten alltid hamnar i första rummet.
Läromedel under kursen är bland annat text, film och interaktiva övningar. Vill ni säga något exempel på en aktivitet som ni gjort inom kursen?
– Vi tittar på filmer som visar exempel på hur vi ska göra och inte ska göra. Det är en del läsande under kursen som man sedan får kontrollfrågor på. Svarar man fel blir det röd bock, då får vi börja om, säger Ing-Marie. Eftersom vi läser kursen tillsammans diskuterar vi alla uppgifter tillsammans också.
Kursen, som utgår från en AI-lösning, bidrar till att lärandet blir individuellt. De frågor som deltagaren svarat fel på återkommer. På det sättet lär sig deltagaren det som just den behöver.
Vad har varit värdefullt med kursen?
– Vi har hittills gått igenom mycket bra information och tips. Man behöver alltid i arbetslivet påminna sig om information för att utveckla sitt arbetssätt. Och det är väldigt viktigt hur vi bemöter våra patienter, så därför är denna kurs extra värdefull så man inte glömmer det, säger dem.
Till sist – är det något ni vill skicka med till läsaren?
– All kunskap är bra kunskap. Så läs denna kurs! Egentligen borde alla inom vården få lära sig att arbeta personcentrerat. Det är viktigt att alla har samma utgångsläge och att man alltid utgår från patienten. Det händer ju saker i patientens liv som vi behöver vara uppmärksamma på, säger Ing-Marie och Carina. Genom att vara proffs på personcentrerad vård kan vi anpassa oss bättre.