In * Nyheter, Intervjuer Medlearn, Specialistundersköterska, Yrkeshögskolan
I augusti 2022 startade Medlearn en ny tvåårig YH-utbildning; Specialistundersköterska Röntgen. Utbildningen har skapats utifrån ett ökat behov inom röntgensjukvården. Kurserna sker på distans och utbildningen erbjuds till undersköterskor i hela Sverige. Idag studerar 17 studenter på utbildningen på Medlearn.

Formell kompetens genom utbildning till specialistundersköterska

Utbildningen Specialistundersköterska Röntgen syftar till att ge en fördjupad teoretisk och praktisk kunskap inom röntgenvårdområdets olika delar. Alla undersköterskor som vill utöka sin kompetens eller som redan jobbar inom röntgensjukvård och vill få en formell kompetens är välkomna att söka.

– Många av de undersköterskor som läser utbildningen idag arbetar redan på en röntgenavdelning men de saknar formell kompetens, de har alltså inte papper på det de kan. Genom den här utbildningen får de ett formellt betyg som bevis på sina kunskaper, säger Birgitta Gustafsson, utbildningsledare för utbildningen på Medlearn.

Inriktad kompetens inom röntgensjukvård genom vidareutbildning till specialistundersköterska

Birgitta berättar vidare om utbildningens upplägg.

– Utbildningen är förlagd på tio kurser som berör olika områden inom röntgensjukvård. Den innehåller bland annat radiologi, strålskyddsarbete, fysiologi och anatomi, sterilteknisk kunskap, examensarbete och LIA, Lärande i Arbete. Eleverna får lära sig allt om de olika röntgenmaskinerna, vilket är ett ganska stort och brett område. Så utbildningen ger en inriktad kompetens inom röntgen, säger Birgitta.

Att undersköterskor vidareutbildar sig till specialistundersköterskor innebär även många fördelar för arbetsgivare

– Arbetsgivaren får ju personal med högre kompetens. Bristen på kunskap inom området är stor och med denna specialistkunskap kan undersköterskan stötta sjuksköterskan i högre grad samtidigt som sjuksköterskan kan avlasta röntgenläkaren. Med en bredare specialistkompetens blir det en positiv dominoeffekt utan att någons yrkestitel är hotad. Vi kan erbjuda en ökad kvalitet i röntgensjukvården. Så vi ser fram emot att inom ett par år få examinera våra elever med en ny yrkestitel som Specialistundersköterska Röntgen, säger Birgitta.

Senaste inläggen
Translate »