In * Nyheter, Intervjuer Elever, Yrkeshögskolan
Sommaren 2018 tog Lina Malmgren examen från Medlearns yrkeshögskoleutbildning till medicinsk sekreterare i Västerås. Hon lockades till yrket av ett intresse om kroppens anatomi kombinerat med ett intresse av att skriva. Idag arbetar hon på akuten där man som sekreterare bland annat ingår i sjukhusets traumateam.

- På akuten är det så himla mycket drag. Det är ett jätteroligt och flexibelt yrke, säger hon.

Medlearn erbjuder en yrkeshögskoleutbildning till medicinsk sekreterare. Utbildningen är på två år och omfattar 400 YH-poäng och ger kunskaper i såväl anatomi, ekonomi, juridik och svenska skrivregler.

Klassrum kombinerat med hemstudier

Utbildningen till medicinsk sekreterare är platsbunden och på heltid. Lokalerna finns centralt i Västerås centrum. Trots att en stor del av undervisning är i klassrum ges de studerande möjlighet att kombinera det med hemstudier. Ett upplägg som passade Lina och var avgörande i hennes val av skola.

– Jag kikade på många skolor, men Medlearn hade dels flest utbildningar samt att den var platsbunden tre dagar i veckan och hemstudier resterande tid. Det passar mitt sätt att studera och man kunde lägga upp studierna så att det passade ens liv. Skolans centrala läge gjorde det också smidigt att ta sig dit, säger Lina.

En central del på arbetsplatsen

Vad en medicinsk sekreterare gör var för Lina innan hon hittade utbildningen oklart. Det var först när en bekant utbildade sig till yrket som hon fick upp ögonen för det. Idag beskriver hon yrkesrollen som en viktig och central funktion i verksamheten.

– Det skiljer sig nog mycket på vilken arbetsplats du hamnar på, men man är nog alltid ”spindeln i nätet” på ett sätt då man är med i allt hela tiden, säger hon.

En vanlig dag för Lina beskriver hon som varierande och intensiv.

– Framförallt skriver vi diktat, det vill säga transkriberar in i journaler det läkaren sagt i inspelningar. Men en vanlig dag kan också kantas av att hantera remisser, ta emot larm på akuten till att ansvara över posten och telefonen, fortsätter hon.

Mycket kontakt med arbetslivet

Genom en yrkeshögskoleutbildning på Medlearn ges den studerande mycket kontakt med arbetslivet. Utbildningen inkluderar studiebesök som ger eleverna en inblick i arbetet direkt.

Medlearn samverkar med region Västmanland för att utbildningen ska motsvara arbetsmarknadens behov.

– Eftersom att näringslivet styr utbildningen är utbildningen väldigt bra anpassad efter arbetslivet. Chansen att få jobb direkt efter examen är därför stor, säger Lina.

Vem passar för jobbet som medicinsk sekreterare?

– Man ska vara intresserad av anatomi och att skriva. Viktiga egenskaper är att tycka om att jobba självständigt, vara hjälpsam och flexibel. Det är både flängande och stillasittande, säger hon.

Vad är ditt tips för hur man ska lägga upp sina studier?

– Utbildningen är ju på heltid vilket motsvarar 8 timmar om dagen. Att se det som ett heltidsjobb är därför mitt bästa tips. Oavsett om det är en dag av hemstudier eller i skolan, säger hon.

Ett brett yrke

Lina har hunnit att testa på yrket på ett par olika ställen under sin studietid då hon förlagt de uppdelade praktikperioderna på både vårdcentral, kvinnoklinik och på akuten. Lockelsen av det höga tempot på akuten gjorde att hon till sist tog anställning där.

– På akuten är det mycket drag. Vi går på larm och är med i traumateamet där vi i realtid tar anteckningar i journalen. Men också att man jobbar med många olika personer och möter olika livsöden hela tiden, säger hon.

Vad skulle du vilja säga till någon som funderar på att söka till medicinsk sekreterare på Medlearn?

– Är du intresserad av kroppen och av språk samtidigt som du vill göra skillnad är det här verkligen ett yrke för dig. Du kan också jobba på många ställen beroende på vad som passar dig. Som akuten eller privat vårdcentral exempelvis. Utbildningen är också tacksam att ha som bakgrund till andra administrativa yrken, säger Lina.

Senaste inläggen

Ställ en fråga i livechatten

Translate »