In * Nyheter, Undersköterska, Validering
Regeringen satsar på äldreomsorgen och har tillsatt ett så kallat äldreomsorgslyft. Det syftar till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att ge såväl ny som befintlig personal möjligheten till att utbilda sig på arbetstid. Något som studenter via Medlearn kan ta del av.

– Vi tittar på vad nya studenter kan sedan tidigare genom en kartläggnings- och valideringsprocess. Har man till exempel arbetslivserfarenhet kan eventuellt studietiden kortas genom att man slipper läsa de moment som man redan kan, säger Agust Freiman, studie- och yrkesvägledare på Medlearn.

Utbrottet av covid-19 synliggjorde det svåra bemanningsläget inom äldreomsorgen och just nu är det lättare än någonsin att studera till undersköterska och vårdbiträde, då det satsas på utbildningar inom vård- och omsorg. Regeringens Äldreomsorgslyft, som innebär möjlighet att studera på arbetstid, kan omfatta dem som är varslade, uppsagda eller arbetslösa från en annan bransch och som önskar söka sig till vård och omsorgsverksamhet. Jobbar man redan i branschen erbjuds man att studera på betald arbetstid för att på så sätt få en formell kompetens – som i många fall leder till bättre lön och säkrare anställning. Med erfarenhet i bagaget finns även möjlighet att korta studietiden genom validering.

– Validering innebär att vi helt enkelt tar reda på vad studenten kan sedan tidigare. Valideringen kan till stor del genomföras på distans genom Medlearns unika och egenutvecklade digitala verktyg för självskattning och teoretisk bedömning. Om man kan ett visst moment så ser vi till att tenta av det direkt för att studenten ska ha möjlighet till en kortare utbildning, förklarar Agust.

Vården skriker efter arbetskraft

Undersköterskor spås en ljus framtid på arbetsmarknaden. Det är en brist på utbildad personal och jobbmöjligheterna är därför många. Regeringens beräkningar visar att 136 000 nya undersköterskor och vårdbiträden kommer att behövas till 2026. Att utbilda sig till undersköterska är därför ett av de mer jobbsäkra besluten man kan ta idag.

Studera hos Medlearn

Hos Medlearn erbjuds landets blivande undersköterskor en flexibel och individanpassad studietid med goda chanser till arbete efter avslutad utbildning. Utbildningen ges på distans och i klassrum och omfattar ungefär 60 veckors studier – men som också kan förkortas med validering.

Senaste inläggen

Ställ en fråga i livechatten

Translate »