YH-kurs – Nutrition inom vård och omsorg

Kursen väntar godkännande från Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut kommer i juni. Vid beviljande startar kursen hösten 2025. Vill du få besked direkt? Anmäl ditt intresse och få ansökningslänken direkt efter beslutet.

Arbetar du inom vård och omsorg som undersköterska, sjuksköterska, måltidspersonal eller liknande? Nu kan du bredda och fördjupa dina kunskaper inom nutrition genom vår korta YH-kurs ”Nutrition inom vård och omsorg”. Kursen är CSN-berättigad, kostnadsfri och framtagen i nära samverkan med arbetslivet för att möta aktuella kompetensbehov. Du får praktiska och teoretiska färdigheter som efterfrågas inom vård- och omsorgssektorn, med fokus på nutrition för olika livsstadier och sjukdomstillstånd. Detta är den perfekta möjligheten för dig som vill stärka din yrkesroll och bidra till ökad livskvalitet för de du vårdar.

Vår korta YH-kurs i nutrition inom vård och omsorg riktar sig till dig som är yrkesverksam som undersköterska, sjuksköterska, måltidspersonal eller arbetar i liknande roller inom vård och omsorg. Kursen vänder sig till dig som vill fördjupa dina kunskaper och färdigheter inom specialistområdena: Grundläggande nutrition, klinisk nutrition samt nutrition för äldre och sårbara grupper. Klicka här för att läsa mer detaljerat om kursens innehåll »

Kursen är resultatet av ett nära samarbete med ledande aktörer och experter inom vård- och nutritionsområdet och svarar direkt mot det ökade behovet av vidareutbildning för vård- och omsorgspersonal. Innehållet är utvecklat för att möta branschens efterfrågan på kompetens för att förebygga undernäring, stärka patienthälsa och bidra till ökad livskvalitet.

Kursen ges på distans, med föreläsningar och seminarier cirka två timmar per vecka. Utbildningen kompletteras med inspelat material och arbetsplatsanknutna uppgifter där du genomför fallstudier, observationer och andra praktiska moment. Kursen leds av erfarna föreläsare med aktuell yrkeserfarenhet från vård och omsorg.

Varför ska du studera Nutrition inom vård och omsorg?

  • Du stärker din kompetens med specialistkunskaper som direkt kan omsättas i din yrkesroll.
  • Kursen ökar din förmåga att identifiera och förebygga näringsrelaterade hälsoproblem.
  • Du får en fördjupad förståelse för näringsbehov i olika livsstadier och vid sjukdomstillstånd.
  • Utbildningen ger dig verktyg att arbeta evidensbaserat och personcentrerat i ditt möte med patienter och brukare.
  • Kursen är framtagen tillsammans med arbetslivet – vilket innebär att innehållet är aktuellt och efterfrågat i sektorn.

För att kunna delta i kursen behöver du ha minst ett halvårs heltidsarbete (eller ett års deltidsarbete) inom vård, omsorg eller måltidsverksamhet samt ha en gymnasial utbildning eller motsvarande. Denna förkunskap säkerställer att du har rätt grund för att tillämpa kursens kunskaper i ditt dagliga arbete.

Ta chansen att stärka din yrkeskompetens och bidra till bättre vård och omsorg – anmäl dig till kursen idag!

Notera att kursen ännu inte är godkänd – Anmäl ditt intresse idag!

Välkommen att redan idag anmäla ditt intresse för kursen. Kursen är ännu inte beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut om tilldelning meddelas i slutet av juni.

Studera Nutrition inom vård och omsorg | YH-kurs | Yrkeshögskola | Medlearn.se

Nutrition inom vård och omsorg  /  Kurs  /  9 veckor  /  45 YH  /  Helfart  /  Distans  /  Kursens innehåll  /  Kursens upplägg  /  Behörighet  /  Anmäl intresse

Nutrition inom vård och omsorg  /  Kurs  /  9 veckor  /  45 YH  /  Helfart  /  Distans  /  Kursens innehåll  /  Kursens upplägg  /  Behörighet  /  Ansök här

Kursens upplägg

Grundläggande Nutrition

Utbildningsmoment

Kursen ger grunderna till näringslära, grundläggande näringsbehov vid olika åldrar och sjukdomar. Kursen täcker matsmältningssystemets anatomi och fysiologi, vilket ger en grundläggande förståelse för hur kroppen bearbetar och använder näringsämnen. Studenterna får också kunskap om näringsbehov i olika livsstadier, från barndom till ålderdom.

Genom övningar får studerande analysera och tolka näringsinnehåll i olika livsmedel, hur man kan bedöma näringsstatus hos individer och tolka grundläggande kostplaner. Studenten utvecklar förmåga att kommunicera näringsrelaterad information tydligt och effektivt till patienter, kollegor och andra vårdgivare. Denna delkurs betonar vikten av att kunna tillämpa teoretisk kunskap i praktiska situationer och att kommunicera näringsrelaterad information effektivt till patienter och kollegor.

Kursen innehåller:

  • Förstå och förklara grundläggande näringsämnen och deras funktioner i kroppen.
  • Känna till matsmältningssystemets anatomi och fysiologi.
  • Identifiera näringsbehov i olika åldersgrupper och hos individer med sjukdomstillstånd.
  • Analysera och tolka näringsinnehållet i olika livsmedel.
  • Bedöma och utvärdera näringsstatus hos individer.
  • Utforma och anpassa grundläggande kostplaner.
  • Tillämpa kunskap om näringsämnen i praktiska, verklighetsnära situationer.
  • Kommunicera näringsrelaterad information tydligt och professionellt till patienter och kollegor.
  • Arbeta självständigt och i team för att förbättra näringsstatus och främja hälsa.

Kursen omfattar 15 YH-poäng – 3 veckor

Klinisk Nutrition

Utbildningsmoment

Denna delkurs fokuserar på nutrition vid olika sjukdomar och tillstånd, såsom diabetes, njursjukdom, KOL. Samt tillstånd som är nutritionskrävande som svårläkta sår diabetes, hjärtkärlsjukdomar och cancer. Studenterna lär sig om hur man genomför kostrådgivning och patientutbildning. Betydelsen av medicinsk nutrition till denna grupp utifrån de riktlinjer och
rekommendationer som finns för att uppnå önskat mål med behandling av patient.

Kursen betonar evidensbaserad praxis inom klinisk nutrition, vilket innebär att studenterna får lära sig att använda den senaste forskningen och riktlinjerna för att förbättra patientvården. Genom fallstudier och övningar får de färdigheter i att utforma och anpassa kostplaner för patienter med specifika sjukdomar. Studenterna utvecklar också kompetensen att arbeta effektivt i tvärprofessionella team och att utvärdera och förbättra näringsbehandlingar baserat på patientens individuella behov.

Kursen innehåller:

  • Förstå sambandet mellan nutrition och olika sjukdomar.
  • Ha kunskap om aktuella riktlinjer och rekommendationer inom klinisk nutrition.
  • Tillämpa befintliga kostplaner för patienter med specifika sjukdomar.
  • Använda evidensbaserade metoder i klinisk praxis.
  • Arbeta effektivt i tvärprofessionella team.
  • Utvärdera och förbättra näringsbehandlingar baserat på patientens behov.

Kursen omfattar 15 YH-poäng – 3 veckor

Nutrition för äldre och sårbara

Utbildningsmoment

Studenterna får kunskap för specifika näringsbehoven hos äldre och sårbara grupper som drabbas av sjukdom. Kursen behandlar riskfaktorer och konsekvenser av undernäring och övervikt hos äldre, samt kostinterventioner och stödåtgärder för att förbättra deras näringsstatus. Studenterna lär sig att bedöma näringsstatus, identifiera risker och utforma individuellt
anpassade kostinterventioner.

Kursen tar också upp etiska och kulturella aspekter av nutrition, vilket hjälper studenterna att anpassa kostråd efter patienternas bakgrund och preferenser.
Genom kursen utvecklas kompetensen att arbeta personcentrerat och samverka med andra vårdgivare för att förbättra livskvaliteten för äldre och sårbara grupper. Sårbara grupper inom nutrition inkluderar äldre personer med förändrade näringsbehov på grund av åldrande och sjukdomar.

Personer med kroniska sjukdomar, som diabetes och hjärtsjukdomar, behöver specifika kostanpassningar. Barn och ungdomar med särskilda behov, som utvecklingsstörningar eller matallergier, har unika näringsbehov. Gravida och ammande kvinnor har ökat behov. Personer med psykiska sjukdomar kan ha svårt att upprätthålla en balanserad kost på grund av medicinering eller sjukdom. Personer med socioekonomiska svårigheter har ofta begränsad tillgång till näringsrik mat. Slutligen har personer med funktionsnedsättningar särskilda behov som påverkar deras näringsintag.

Kursen innehåller:

  • Förstå specifika näringsbehov och utmaningar hos äldre och sårbara grupper.
  • Känna till riskfaktorer och konsekvenser av undernäring och övervikt.
  • Ha kunskap om olika kostinterventioner och stödåtgärder.
  • Bedöma näringsstatus och identifiera risker hos äldre och sårbara grupper.
  • Utforma och implementera kostinterventioner.
  • Anpassa kostråd utifrån etiska och kulturella aspekter.
  • Arbeta med ett personcentrerat förhållningssätt.
  • Samverka med andra vårdgivare för att säkerställa helhetsvård.
  • Bidra till att förbättra livskvaliteten

Kursen omfattar 15 YH-poäng – 3 veckor

Ansökan och behörighet

Så här kompletterar du din ansökan

Du kompletterar din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.

Förkunskapskrav

Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, det vill säga gymnasieexamen eller motsvarande. Dessutom krävs minst sex månaders heltidsarbete (eller ett års deltidsarbete) inom vård och omsorg eller måltidsverksamhet, exempelvis som undersköterska, vårdbiträde, sjuksköterska eller måltidspersonal.

YH-kursen Nutrition inom vård och omsorg riktar sig till dig som har relevant yrkeserfarenhet och utbildningsbakgrund för att kunna tillgodogöra dig kursens teoretiska och praktiska innehåll och direkt tillämpa kunskaperna i din yrkesroll.

Reell kompetens

Behörighet via reell kompetens

Om du saknar fullständig gymnasieexamen eller formell utbildning inom vård och omsorg kan du ändå bli behörig till kursen genom reell kompetens. Detta gäller både grundläggande och särskild behörighet. För att eventuellt bli bedömd som behörig via reell kompetens kan du istället uppfylla följande krav:

  • Om du har yrkeserfarenhet från arbete inom vård och omsorg eller måltidsverksamhet, men saknar formell utbildning.
  • Om du har utbildning inom vård och omsorg men saknar dokumentation över din arbetslivserfarenhet.

Bedömning sker individuellt och syftar till att säkerställa att du har tillräckliga kunskaper och färdigheter för att tillgodogöra dig utbildningens innehåll.

Urval om för många ansöker

Ibland får vi fler behöriga sökande än vad vi kan erbjuda platser till. Då gör vi ett urval genom att samtliga behöriga får utföra skriftligt test i svenska.
Testet kommer att ske digitalt under hösten. Mer information får du i samband med din webbansökan till utbildningen. Testerna går inte att träna på i förväg.

Svenskt personnummer eller samordningsnummer

För att bli registrerad som studerande på en yrkeshögskoleutbildning och kunna få ett utbildnings- eller examensbevis på avklarade kurser krävs ett svenskt personnummer. Om du inte har ett svenskt personnummer, behöver du istället skaffa ett så kallat samordningsnummer via Skatteverket. Läs mer om Samordningsnummer på Skatteverket här »

Kort fakta om kursen Nutrition inom vård och omsorg

Utbildningsort: Distans.
Utbildningstid: 9 veckor.
Omfattning / poäng: 45 yh-poäng (5 p per vecka).
Studieform: Helfartsstudier på distans.
Föreläsning och seminarium: 2 timmar per vecka.
Handledning: Erbjuds också på schemalagda tillfällen.
Studietakt: 100%.
Kostnad: Kostnadsfri.
CSN: Studiestöd via CSN kan sökas när du fått kallelse till upprop.
Litteratur: Litteratur köpes av studenten.
Utbildningsform: Yrkeshögskola.

Ansökningsperiod: Välkommen att redan idag anmäla ditt intresse för kursen. Kursen är ännu inte beviljad av Myndigheten för yrkeshögskolan – beslut om tilldelning meddelas i slutet av juni.
Sista kompletteringsdag: Meddelas vid tilldelning.
Antagningsbesked: Meddelas vid tilldelning.
Kursstart: Meddelas vid tilldelning.

Våra samarbetspartners

Nutricia

Nollvisionen för undernäring hos äldre

Attendo

Kiruna Kommun

Västerås Stad

Växjö Kommun

Sundsvall Kommun

Piteå Kommun

Ronneby Kommun

Vittsjö omsorg

Studera Nutrition inom vård och omsorg | YH-kurs | Yrkeshögskola | Medlearn.se

Ansök till kursen Nutrition inom vård och omsorg på Medlearn YH

Efter avslutad utbildning har du utvecklat viktiga specialiserade kompetenser inom nutrition för vård- och omsorgsarbete. Du kommer att kunna analysera näringsstatus, tolka kostplaner och arbeta med nutrition utifrån evidensbaserade riktlinjer – färdigheter som är avgörande för att förebygga undernäring och främja hälsa hos patienter och brukare.

Inom klinisk nutrition får du fördjupade kunskaper om sambandet mellan nutrition och olika sjukdomstillstånd, såsom diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och njursjukdomar, vilket stärker din förmåga att bidra till bättre vårdresultat. Inom nutrition för äldre och sårbara lär du dig att identifiera risker och utforma individanpassade kostinterventioner för att förbättra livskvaliteten hos särskilt utsatta grupper.

Utbildningen är framtagen i nära samverkan med arbetslivet och kombinerar teoretiska studier med praktiknära moment, handledning och fallstudier. Du får en fördjupad förståelse för hur nutrition påverkar hälsa och återhämtning – och hur du kan tillämpa dessa kunskaper direkt i ditt arbete.

Denna kurs är en ovärderlig möjlighet för dig som vill vidareutvecklas inom vård och omsorg, stärka din yrkesroll och bidra till en tryggare, mer hälsofrämjande vårdmiljö för de människor du möter varje dag.

Anmäl intresse »

Ansök till kursen Nutrition inom vård och omsorg på Medlearn YH

Efter avslutad utbildning har du utvecklat viktiga specialiserade kompetenser inom nutrition för vård- och omsorgsarbete. Du kommer att kunna analysera näringsstatus, tolka kostplaner och arbeta med nutrition utifrån evidensbaserade riktlinjer – färdigheter som är avgörande för att förebygga undernäring och främja hälsa hos patienter och brukare.

Inom klinisk nutrition får du fördjupade kunskaper om sambandet mellan nutrition och olika sjukdomstillstånd, såsom diabetes, hjärt-kärlsjukdomar och njursjukdomar, vilket stärker din förmåga att bidra till bättre vårdresultat. Inom nutrition för äldre och sårbara lär du dig att identifiera risker och utforma individanpassade kostinterventioner för att förbättra livskvaliteten hos särskilt utsatta grupper.

Utbildningen är framtagen i nära samverkan med arbetslivet och kombinerar teoretiska studier med praktiknära moment, handledning och fallstudier. Du får en fördjupad förståelse för hur nutrition påverkar hälsa och återhämtning – och hur du kan tillämpa dessa kunskaper direkt i ditt arbete.

Denna kurs är en ovärderlig möjlighet för dig som vill vidareutvecklas inom vård och omsorg, stärka din yrkesroll och bidra till en tryggare, mer hälsofrämjande vårdmiljö för de människor du möter varje dag.

Ansök »

Intresseanmälan YH-kurs

*” anger obligatoriska fält

Namn*
Hantering av personuppgifter*

Studera Nutrition inom vård och omsorg | YH-kurs | Yrkeshögskola | Medlearn.se

Kontakt Yrkeshögskolan

Telefon och telefontider

010-761 00 40

Ordinarie telefontid
Måndag, tisdag, onsdag och fredag: kl. 13:30–14:30.

Utbildningsledare Nutrition inom vård och omsorg
Kommer inom kort

Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@medlearn.se

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här.
Klicka på yrkeshögskola för alla frågor gällande Medlearns YH-utbildningar.

Translate »