Kategori Artikel, Nyheter
Regeringens Äldreomsorgslyft syftar till att stärka kompetensen inom äldreomsorgen genom att ge ny och befintlig personal möjlighet att gå utbildning till vårdbiträde eller undersköterska på betald arbetstid. Medlearn levererar utbildningarna på flera orter i landet.

Staten kommer att skjuta till totalt 2,2 miljarder kronor under 2020 och 2021 för vårdutbildningar inom regionalt yrkesvux. Utbildningarna som omfattas av satsningen är vårdbiträde samt undersköterska.

Arbetsmarknadens parter, Sveriges Kommuner och Regioner samt Kommunal, har kompletterat regeringens satsning med en överenskommelse om att alla som deltar i Äldreomsorgslyftet erbjuds en fast anställning på heltid. Tillsammans bedöms satsningen leda till 10 000 nya tillsvidareanställningar på heltid inom äldreomsorgen.

– Utbrottet av covid-19 har tydligt synliggjort det svåra bemanningsläge som vård och omsorg står inför, i synnerhet äldreomsorgen. Med Regeringens satsning Äldreomsorgslyftet ges möjlighet att stärka kompetensen och förhoppningsvis attrahera fler att söka sig till dessa samhällsviktiga yrken. Vi ser fram mot att bidra i arbetet att kompetensförsörja branschen säger Veronica Grimheden Myhrström, utbildningsdirektör på Medlearn.

Medlearn är en av landets främsta utbildningsaktörer inom hälsa, vård och omsorg och är leverantör av kommunal vuxenutbildning på flera orter i landet. Bara på de orter där Medlearn redan finns idag beräknas cirka 5000 nya platser tillsättas.

Är du intresserad?

Arbetar du redan inom äldreomsorgen men på en tidsbegränsad anställning? Är du varslad, uppsagd eller arbetslös från en annan bransch och önskar söka dig till vård och omsorgsverksamhet? Då kan du omfattas av Äldreomsorgslyftet.

Just nu pågår praktiska förberedelser inför satsningen hos både arbetsgivare, kommuner och hos utbildningsanordnare. De första grupperna beräknar starta utbildningarna under hösten 2020.

Medlearn inväntar vidare instruktioner från våra avtalskommuner och kommer uppdatera informationen så fort vi har mer fakta hur du som intressent ska gå tillväga. Du kan också ta kontakt direkt med din kommun för mer information.

Hoppas vi får se dig som student på Medlearn framöver!

Läs mer!

Läs regeringens pressmeddelande: Regeringens Äldreomsorgslyft beräknas leda till 10 000 nya tillsvidareanställningar på heltid inom äldreomsorgen
Läs Socialstyrelsens information om bidrag till kommuner för Äldreomsorgslyftet

Senaste inläggen

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Översätt »