Tandsköterska

Tandsköterska är ett yrke som passar dig som vill jobba med människor. Studera till tandsköterska via Yrkeshögskolan (YH) på Medlearn – en utbildning som leder till jobb!

Som utbildad tandsköterska har du ett ansvarsfullt och omväxlande jobb. Arbetsuppgifterna är varierade och oftast får du ge service och bemöta patienten under hela mottagandet.

Tandsköterskan arbetar i team. Delegerade arbetsuppgifter från tandläkaren kan exempelvis vara att ta röntgenbilder i munhålan samt att lägga infiltrationsanestesi inför en patientbehandling. Tandsköterskan assisterar tandläkaren eller tandhygienisten under behandlingen och hjälper patienten med betalning och ny tidsbokning. Receptionsarbete som journalhantering, inköp och fakturering ingår också i arbetsuppgifterna.

Ett av ansvarsområdena är att hantera material och instrument som används på kliniken, samt tandklinikens hygien. Många tandsköterskor får också arbeta självständigt med tandvårdsinformation, exempelvis ute på skolor.

Medlearn erbjuder yrkeshögskoleutbildning till tandsköterska på flera orter. Klassrumsundervisning på våra skolor i Stockholm och Halmstad och på distans i Kungsbacka, Oskarshamn, Västerås och Södertälje.

Mer information om utbildningen finns i denna powerpoint. Glöm inte att sätta på ljudet då viktig information om utbildningen läses upp!

Kontakt Yrkeshögskolan
Växel: 08-662 84 50

E-post: antagning@medlearn.se

Frågor om din behörighet kan vi tyvärr inte besvara genom mejl eller telefon då vi måste se de betyg/intyg du hänvisar till. Besked om behörighet får du efter det att du gjort en webbansökan.

Varmt välkommen att söka till studiestart hösten 2019. Ansökan öppnar 18 februari 2019. Håll utkik här för mer info!

Här kan du läsa till tandsköterska

Praktik – LIA (lärande i arbete)

Utbildningen till tandsköterska är på heltid under 65 veckor. Väljer du klassrumsundervisning studerar du i skolan 3-4 dagar i veckan. Vid distansundervisning studerar du hemifrån och träffar din lärare och klass 2-4 gånger per månad. Resten av utbildningen sker genom vår digitala plattform Itslearning. Där finns arbetsuppgifter och studiematerial.

I undervisningen har du både teoretiska och praktiska kurser. Praktiken kallas LIA, lärande i arbete. LIA ingår både vid klassrums- som vid distansundervisning. Under LIA får du arbeta tillsammans med en handledare på en tandklinik.

Pedagogiskt stöd under utbildningen

På Medlearn är vi måna om att du som studerande trots eventuella funktionsvariationer ska nå målet, att ta din YH-examen. Varje studerande har rätt att få individuella stödåtgärder utifrån sina behov. Om du blir antagen är det viktigt att du tidigt meddelar utbildningsledaren för vidare kartläggning av dina stödbehov.

Just nu är det brist på tandsköterskor och behovet ökar över hela landet.

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Så blir du tandsköterska

Välj en utbildning som leder till jobb! Genom Yrkeshögskolan (YH) kan du utbilda dig till tandsköterska. För att utbildningen ska motsvara arbetsmarknadens behov har MedLearn byggt den tillsammans med företag och organisationer inom tandvårds- och hälsosektorn. Här kan du läsa mer om vad en yrkeshögskola är.

1. Det här krävs:

För att kunna gå YH-utbildningen till Tandsköterska ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier 3 kap. 1§ enligt YHF. Läs mer om grundläggande behörighet här »

Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper. Om du har betyg från nya gymnasieskolan gäller lägst E i:

  • Svenska/Svenska som andra språk 1 och 2

Eller så har du motsvarande kunskaper enligt tidigare kursplaner.

2. Reell kompetens och fri prövning

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan (enligt 3 kap.1§ punkt 4) genom reell kompetens eller via fri prövning.
Klicka här för mer information om reell kompetens och fri prövning. (PDF)
Ladda ner formulär för fri prövning (PDF)
Ladda ner formulär reell kompetens matematik (PDF)
Ladda ner formulär reell kompetens svenska (PDF)
Ladda ner formulär reell kompetens engelska (PDF)
Ladda ner formulär reell kompetens övrig kurs (PDF)

Vill du ha hjälp med bedömningen av din behörighet, ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.

3. Så söker du

Klicka här för att läsa om urval och hur du ansöker.