Tandsköterska är ett yrke som passar dig som vill jobba med människor. Studera till tandsköterska via Yrkeshögskolan (YH) på Medlearn – en utbildning som ger goda chanser till jobb!

Extraplatser på utbildningen till tandsköterska!

Som en följd av regeringens coronasatsning med ökade satsningar på yrkeshögskolan har vi fått möjligheten att starta en extra omgång av en statligt finansierad utbildning till tandsköterska hösten 2020. Utbildningen har 30 platser, är på distans men utgår från Kungsbacka och kommer att starta 21 september. Ansökan öppnar 2 juli. Sista ansökningsdag är 5 augusti. Klicka här för mer information och för att ansöka.

Om yrket

Som utbildad tandsköterska har du ett ansvarsfullt och omväxlande jobb. Arbetsuppgifterna är varierade och oftast får du ge service och bemöta patienten under hela mottagandet.

Tandsköterskan arbetar i team. Delegerade arbetsuppgifter från tandläkaren kan exempelvis vara att ta röntgenbilder i munhålan samt att lägga infiltrationsanestesi inför en patientbehandling. Tandsköterskan assisterar tandläkaren eller tandhygienisten under behandlingen och hjälper patienten med betalning och ny tidsbokning. Receptionsarbete som journalhantering, inköp och fakturering ingår också i arbetsuppgifterna.

Ett av ansvarsområdena är att hantera material och instrument som används på kliniken, samt tandklinikens hygien. Många tandsköterskor får också arbeta självständigt med tandvårdsinformation, exempelvis ute på skolor. En tandsköterska bör ha god fysik då yrket kan slita på kroppen. Yrket innebär frekvent handtvätt.

Om utbildningen

Medlearn erbjuder yrkeshögskoleutbildning till tandsköterska på flera orter. Klassrumsundervisning på våra skolor i Stockholm och Halmstad och på distans i Västerås. Utbildningen har betygsskalan IG, G och VG.

Utbildningen inkluderar metodövningar och studiebesök på kliniker. Studerar du på distans är tillgång till egen dator ett måste för att genomföra utbildningen.

Tandsköterska, Medlearn

Möt tandsköterskestudenten som säkrade anställning innan examen!

Amina tog examen från Medlearns tandsköterskeutbildning i Kista. Hon lockades av utbildningens alla praktiska inslag och hälsar att det är ett yrke för den som gillar service och att jobba med människor.

Läs reportaget om Amina här »

Här kan du läsa till tandsköterska – utbildningsstart hösten 2020

Undervisning

Pedagogiskt stöd
under utbildningen

På Medlearn är vi måna om att du som studerande trots eventuella funktionsvariationer ska nå målet, att ta din YH-examen. Varje studerande har rätt att få individuella stödåtgärder utifrån sina behov. Om du blir antagen är det viktigt att du tidigt meddelar utbildningsledaren för vidare kartläggning av dina stödbehov.

Just nu är det brist på tandsköterskor och behovet ökar över hela landet.

Utbildningen är kostnadsfri och CSN-berättigad.

Praktik

LIA (lärande i arbete)

Utbildningen till tandsköterska är på heltid under 65 veckor. Väljer du klassrumsundervisning studerar du i skolan 3-4 dagar i veckan. Vid distansundervisning studerar du hemifrån och träffar din lärare och klass 2-4 gånger per månad. Resten av utbildningen sker genom vår digitala plattform Itslearning. Där finns arbetsuppgifter och studiematerial.

I undervisningen har du både teoretiska och praktiska kurser. Praktiken kallas LIA, lärande i arbete. LIA ingår både vid klassrums- som vid distansundervisning och är på 16 veckor uppdelat på tre perioder. Under LIA får du arbeta tillsammans med en handledare på en tandklinik. Du får betyg på din LIA.

Utbildning

Så blir du
tandsköterska

Välj en utbildning som leder till jobb! Genom Yrkeshögskolan (YH) kan du utbilda dig till tandsköterska. För att utbildningen ska motsvara arbetsmarknadens behov har MedLearn byggt den tillsammans med företag och organisationer inom tandvårds- och hälsosektorn.

Här kan du läsa mer om Yrkeshögskolan »

1. Det här krävs

För att kunna gå YH-utbildningen till Tandsköterska ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier 3 kap. 1§ enligt YHF. Läs mer om grundläggande behörighet här »

Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper. Om du har betyg från nya gymnasieskolan gäller lägst E i:

  • Svenska/Svenska som andra språk 1 och 2

Eller så har du motsvarande kunskaper enligt tidigare kursplaner.

2. Reell kompetens, behörighet enligt 20% regeln och ansökan

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan genom reell kompetens eller via behörighet enligt 20% regeln

Läs mer om reell kompetens och behörighet enligt 20% regeln »

3. Så söker du:

Läs mer om urval och hur du ansöker »

Varmt välkommen med din ansökan!

Graphic - Cloud - Blue

Kontakt Yrkeshögskolan

010-516 23 00

Telefontider
Måndag klockan 9-12
Onsdag klockan 13-15

Utbildningsledare Tandsköterska Kista och Västerås
Annelie Engvall
annelie.engvall@medlearn.se
072–366 24 73

Utbildningsledare Tandsköterska Halmstad
Elicabeth Lindström
elicabeth.lindstrom@medlearn.se
076-052 26 28

Utbildningsledare Tandsköterska Kungsbacka
Ulrika Bäversjö
ulrika.baversjo@medlearn.se
072-402 54 35

Utbildningsledare Tandsköterska Södertälje (ingen studiestart hösten 2020)
Annelie Engvall
annelie.engvall@medlearn.se
072–366 24 73

Ansvarig Yrkeshögskolan
Maria Virtanen
maria.virtanen@medlearn.se
070-718 25 38

Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning@medlearn.se

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här. Klicka på yrkeshögskola för alla frågor gällande Medlearns YH-utbildningar.

Översätt »