In * Nyheter, Intervjuer Elever, Specialistundersköterska, Yrkeshögskolan

Vesna tog examen från Medlearns yrkeshögskoleprogram till specialistundersköterska inom röntgenvård i juni 2024. Vi passade på att ställa några frågor till henne om utbildningen, vad hon tycker varit bra och hur hon ser på framtiden.

En Intervju med Vesna: Specialistundersköterska inom Röntgen

Med många års erfarenhet som undersköterska på Bild- och funktionsmedicinskt centrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala, har Vesna nu fördjupat sina kunskaper och förstärkt sin kompetens inom röntgenvård. Vi har fått möjlighet att prata med henne om utbildningen, de utmaningar och möjligheter hon mött, och hennes syn på framtiden inom detta specialiserade område.

Grattis till examen Vesna, kan du berätta hur det kommer sig att du började på programmet, vad har du för bakgrund?

Tack, det känns mycket bra, det har varit intensivt men mycket lärorika och spännande år på Medlearn!

Jag har arbetat som undersköterska sedan 2010 och jobbar idag på Bild- och funktions-medicinskt centrum på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Jag arbetar som DXA-operatör (Dual energy X-ray Absorptiometry) och utför bentäthetsmätningar. Jag är även metodansvarig.
På min arbetsplats jobbar vi med flera olika bildmetoder, såsom datortomografi, magnetisk resonanstomografi, ultraljud och nukleärmedicinska metoder.

Vad fick dig att söka till utbildningen?

Eftersom jag har arbetat så länge har jag jobbat på de flesta modaliteter på Bild- och funktions¬medicinskt centrum, det vill säga med olika typer av bildtekniker som ultraljud, datortomografi och röntgen. Utbildningen var en möjlighet för mig att utvecklas och komplettera mina kunskaper men också dokumentera det jag redan kan.

Hur har kursens upplägg fungerat?

Det var väldigt bra och relevanta kurser och studieupplägget funkade också bra. Undervisningen bestod av föreläsningar och seminarier som varvades med uppgifter, grupparbeten och diskussioner via Teams. Vi sågs en heldag i veckan online, och jag hade handledning en timme i veckan online. Vi träffades också fysiskt några gånger under utbildningen .Att kursen var på distans passade mig perfekt, då kunde jag kombinera studier och arbete.

Vad har varit det roligaste med kursen?

Alla fantastiska människor, klasskamrater, föreläsarna! Också alla nya saker som man har lärt sig av varandra.

Har du fått användning för det du lärt dig?

Absolut, jag har fått väldigt bra kunskaper som jag kan använda i det dagliga arbetet på kliniken. Nu har jag exempelvis bättre förståelse för hur och varför man tar just de bilderna man tar och jag har mer kunskap om dokumentation. Vi är första kullen specialistundersköterskor inom röntgen som går ut nu. Utbildningen har gett mig mer trygghet i mitt dagliga arbete, samtidigt är det upp till arbetsgivaren hur man vill att yrkesrollen ska utvecklas framåt.

Hur ser du på behovet av kompetensen på arbetsmarknaden?

Jag ser att det finns ett stort behov av specialiserade undersköterskor inom röntgenvården och därför engagerar jag mig nu i ledningsgruppsarbetet för utbildningen. Mitt mål med arbetet är att fler undersköterskor ska få kännedom om att utbildningen finns och att arbetsgivarna stöttar personalen som vill utvecklas och uppmuntrar dem att studera. Högre kompetens inom området vinner vi alla på!

Vem rekommenderar du kursen till?

Till alla undersköterskor som är intresserade av att arbeta med teknik och omvårdnad och som är nyfikna på hur röntgenverksamheter fungerar. Till undersköterskor som önskar arbeta inom radiologi samt alla undersköterskor som redan arbetar inom området och vill ha sin kompetens dokumenterad.

Tack Vesna, återigen grattis till examen och vi på Medlearn önskar dig varmt lycka till framåt!

För frågor kontakta

Birgitta Gustafsson

Birgitta Gustafsson
Utbildningsledare Specialistundersköterska Röntgen
010-76 10 269
birgitta.gustafsson@medlearn.se

Vill du studera till Specialistundersköterska inom Röntgen?

Medlearns samtliga YH-utbildningar

Relaterade nyheter

Övriga nyheter inom rollen som Specialistundersköterska

Om du är utbildad undersköterska finns det möjlighet att vidareutbilda dig till specialistundersköterska via Medlearns yrkeshögskoleprogram.

Läs mer om våra nyhetsartiklar inom rollen och YH-programmet till Specialistundersköterska »

Senaste inläggen
Translate »