YH-kurs – Ortodonti och bettfysiologi
Arbetar du inom tandvården som tandsköterska, tandläkare eller tandhygienist? Vill du utöka dina kunskaper och bidra till utvecklingen på din arbetsplats? Vår YH-kurs i Ortodonti och bettfysiologi är utformad just för dig!
Vår korta YH-kurs i Ortodonti och bettfysiologi riktar sig till yrkesverksamma inom tandvården som vill fördjupa sina kunskaper inom ortodontisk och bettfysiologisk vård. För att söka behöver du ha minst ett års erfarenhet inom tandvård och relevant utbildning eller legitimation.
Du kommer att lära dig att utföra och rapportera delegerade arbetsuppgifter såsom patientkommunikation, dokumentation, munhygieninstruktioner, ortodontibehandling, materialhantering, instrumentlära, röntgen och avtryckstagning. Kursen ger också kunskaper om de vanligaste symtomen, diagnoserna och behandlingarna av bettfysiologiska besvär samt analys av bettets estetik och funktion.
Kursen kombinerar teoretiska föreläsningar med praktiska övningar och erfarenhetsutbyte. Undervisningen sker på distans med veckovisa föreläsningar och seminarier, och allt utbildningsmaterial finns tillgängligt online. Praktiska moment inkluderar fallstudier och uppgifter kopplade till din arbetsplats.
Varför ska du gå kursen?
- Öka din kompetens: Få djupare kunskap och praktiska färdigheter som är direkt tillämpbara i din yrkesroll.
- Samarbete och utveckling: Lär dig att reflektera över och förbättra ditt samarbete med tandläkare och andra yrkesgrupper för att optimera patientvården.
- Karriärmöjligheter: Vidareutbildning inom detta specialområde ökar dina karriärmöjligheter och gör dig mer attraktiv på arbetsmarknaden.
Låter det intressant? Ta nästa steg i din karriär och ansök nu!
Ortodonti och bettfysiologi / Kurs / 6 veckor / 30 YH / Helfart / Distans / Kursens innehåll / Kursens upplägg / Behörighet / Ansök här
Utbildningsmoment
Kursen ger fördjupande kunskaper i tandvårdsteamets diagnos och behandling av ortodontiska och bettfysiologiska besvär. Kursen syftar till att utveckla studentens kompetens att samverka med tandläkare och andra yrkesgrupper inom tandvården för att ge en optimal vård till patienter med ortodontiska och bettfysiologiska behov.
Kursen behandlar följande ämnen:
- Symtom, diagnos och behandlingar av bettfysiologiska besvär, såsom käkledsproblem, muskelspänningar, bruxism, huvudvärk och sömnstörningar.
- Estetik och funktion i bettet, bettavvikelser, malocklusioner och faktorer som påverkat bettets funktion såsom tandförluster, tandersättningar och implantat.
- Diagnoser och behandlingar av ortodontiska besvär, såsom tandreglering med fasta och avtagbara apparaturer, Invisalign, kirurgisk ortodonti och interceptiv ortodonti.
- Tandsköterskans roll och ansvar i ortodontisk och bettfysiologisk vård, såsom patientkommunikation, dokumentation, munhygieninstruktioner inför och efter behandling ortodontibehandling, materialhantering, instrumentlära, oral radiologi – bildtagning, avtryckstagning och kvalitetssäkring och självständigt patientnära arbete.
Kursmålen examineras genom skriftliga och muntliga prov, praktiska övningar och grupparbeten. För att bli godkänd på kursen krävs att den studerande uppnår samtliga lärandemål och deltar aktivt i undervisningen
Kursen omfattar 30 YH-poäng – 6 veckor
Du kompletterar din ansökan till våra utbildningar genom att logga in på ditt konto på YH-antagningen.
Du klickar på den blåa knappen “Till din ansökan” uppe i menyn.
Därefter laddar du upp dina ansökningshandlingar, till exempel betyg eller andra dokument som styrker din behörighet.
Grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande. Samt minst ett års arbetslivserfarenhet inom tandvården.
YH-kursen i Ortodonti och bettfysiologi riktar sig till dig som har minst ett års heltidsarbete, eller motsvarande omvandlat till deltid, inom tandvårdsklinik/enhet som tandsköterska, tandläkare eller tandhygienist. Utbildningen är avsedd för yrkesverksamma inom tandvården, vilket innebär att den studerande måste ha yrkeserfarenhet samt examensbevis eller legitimation i sin yrkesroll för att kunna tillgodogöra sig kursens innehåll.
Behörighet via reell kompetens
Om du saknar gymnasieexamen, samt examensbevis och erfarenhet inom tandvården, kan du ändå bli behörig till kursen genom reell kompetens. Detta gäller både grundläggande och särskild behörighet. För att eventuellt bli bedömd som behörig via reell kompetens kan du istället uppfylla följande krav:
- Om du enbart har examensbevis eller likvärdigt för tandsköterska, tandhygienist, tandläkare men saknar dokumentation för din arbetslivserfarenhet.
- Arbetat som tandsköterska men saknar formell utbildning.
Ibland får vi fler behöriga sökande än vad vi kan erbjuda platser till. I sådana fall tilldelar vi poäng baserat på antal arbetade år och månader du har arbetat inom relevant arbetsområde. Mer information får du i samband med din webbansökan till utbildningen.
Du kan endast bli antagen och påbörja studier i ett program eller en enstaka kurs inom yrkeshögskolan om du har ett svenskt eller nordiskt medborgarskap, alternativt ett permanent uppehållstillstånd eller ett uppehållstillstånd för studier för utbildningstiden i Sverige. Om du inte är svensk eller nordisk medborgare bifogar du beslut på uppehållstillstånd för utbildningstiden när du skickar in din ansökan på yh-antagning.se. Observera att all undervisning sker på svenska.
För mer information klicka på länken: Rättsliga frågor och svar – Myndigheten för yrkeshögskolan »
För att bli registrerad som studerande på en yrkeshögskoleutbildning och kunna få ett utbildnings- eller examensbevis på avklarade kurser krävs ett svenskt personnummer. Om du inte har ett svenskt personnummer, behöver du istället skaffa ett så kallat samordningsnummer via Skatteverket. Läs mer om Samordningsnummer på Skatteverket här »
Utbildningsort: Distans.
Utbildningstid: 6 veckor.
Omfattning / poäng: 30 yh-poäng (5 p per vecka).
Studieform: Helfartsstudier på distans.
Föreläsning och seminarium: Onsdag 16-19.
Handledning: Torsdag 17-18.
Studietakt: 100%.
Kostnad: Kostnadsfri.
CSN: Studiestöd via CSN kan sökas när du fått kallelse till upprop.
Litteratur: Litteratur köpes av studenten.
Utbildningsform: Yrkeshögskola.
Ansökningsperiod: 1 juli – 27 oktober.
Sista kompletteringsdag: 30 oktober.
Antagningsbesked: 25 oktober och löpande.
Kursstart: 4 november. Studier vecka 45–50.
Våra samarbetspartners
Intresseanmälan YH-kurs
”*” anger obligatoriska fält
Kontakt Yrkeshögskolan
Telefon och telefontider
010-761 00 40
Ordinarie telefontid
Måndag, tisdag, onsdag och fredag: kl. 13:30–14:30.
Utbildningsledare Ortodonti och bettfysiologi
Annelie Engvall
annelie.engvall@medlearn.se
Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@medlearn.se
Vi har besvarat de vanligaste frågorna här.
Klicka på yrkeshögskola för alla frågor gällande Medlearns YH-utbildningar.
20% regeln
Behörighet till yrkeshögskolan via 20% regeln
Behörighet enligt 20% regeln innebär att vi i specifika fall har möjlighet att frångå behörighetskraven, så att även om du inte uppfyller kraven kan söka till utbildningen. Ibland kallas den för Behörighet enligt 3 kap. 4 §.
Detta under förutsättning att den sökande bedöms:
- kunna tillgodogöra sig utbildningen
- och därefter det yrke som utbildningen leder till
Båda två delarna ska vara uppfyllda för att kunna ansöka som behörighet enligt 20%-regeln.
Blanketter för behörighet enligt 20% regeln
Ladda ner blankett för behörighet enligt 20% regeln – Tandsköterska (pdf)
Ladda ner blankett för behörighet enligt 20% regeln – Specialistundersköterska Röntgen (pdf)