Vad är YH-flex och för vem?
YH-flex är en försöksverksamhet inom Myndigheten för yrkeshögskolan. Den är till för dig som kan tillgodoräkna betydande delar av utbildningen.
YH-flex är en kortare och mer flexibel väg till en yrkeshögskoleexamen. Genom YH-flex kan du eventuellt tillgodoräkna dig de delar av utbildningen som du redan besitter kunskaper i, och endast läsa enstaka kurser för att därmed erhålla en yrkeshögskoleexamen.
Vi har 10 platser till YH-flex utöver 35 platser som finns till den ordinarie utbildningen.
Hur ansöker jag om en YH-flex plats?
Du behöver göra en ansökan senast den 1 maj till den ordinarie utbildningen för att din ansökan till en YH-flexplats ska gälla. Bedömning av din behörighet får du när du gjort en ansökan till den ordinarie utbildningen.
Inför din validering behöver du bifoga alla handlingar du har som du vill åberopa i din validering och som är relevant för utbildningen till Specialistundersköterska Multisjuka äldre. Det kan vara långa eller korta utbildningar, kurser, arbetslivserfarenhet samt andra uppdrag du haft inom föreningslivet och fritidsaktiviteter etc.
Du laddar ner kompetenskartläggningsformuläret här och bifogar i din webbansökan: Ladda ner »
Vad händer sedan?
Ni som är behöriga till utbildningen Specialistundersköterska Multisjuka Äldre och som ansökt till YH-flex kommer senare i vår att bli inbjudna till ett Teams-möte. Där går vi igenom vad det innebär att studera på YH-flexplats samt vilket arbete som förväntas av både er och oss under valideringsprocessen, innan man kommer fram till vilka kurser man eventuellt kan få tillgodoräknade.
Urvalsprocess och antagning:
För att bli antagen behöver du uppfylla den grundläggande behörigheten och de särskilda förkunskaper som krävs för utbildningen Specialistundersköterska Multisjuka Äldre på Medlearn.
Ni som bedömts behöriga kommer under våren att kallas till ett digitalt urvalsprov.
Studieupplägg
Studieupplägget för studerande som läser på YH-flexplats kan variera väldigt mycket. Att studera på en YH-flexplats kan innebära att man behöver studera mer på egen hand med hjälp av handledning i sina studier.
Hur upplägget ser ut för just dig, kan vi inte besvara förrän valideringsprocessen är genomförd. Men du bör räkna med att det kan krävas mer eget ansvar att läsa på YH-flexplats och att den inte genomförs på samma sätt som om du hade studerat på den ordinarie utbildningen.
CSN:
YH-flex ger rätt till studiemedel via CSN för den del som är kompletterande utbildning, men inte för den del som är validering. CSN:s krav är att studierna ska vara på minst halvtid och pågå i minst tre veckor.
Ansök här >
Vi har öppet för löpande antagning mellan 24 maj och 5 augusti vilket innebär att man kan bli antagen till utbildningen i mån av plats. Först till kvarn gäller i den turordning man blir behörig.
I SVT:s inslag berättar Medlearns nyexaminerade specialistundersköterskor Lotta Åman och Anton Landström om vikten av vidareutbildning:
https://www.svt.se/nyheter/lokalt/norrbotten/lotta-nyexaminerad-specialistunderskoterska-man-ska-vara-trevlig-och-odmjuk
Fakta
Utbildningsort: Distans
Utbildningstid: Individuell
Studieform: Digitalt på distans.
Kostnad: Kostnadsfri, CSN berättigad.
Litteratur: Du får tillgång till allt material och stöd i dina studier via Medlearns lärplattform It’s learning.
Utbildningsform: Yrkeshögskola
Ansökan: Ansökan är stängd
Intresseanmälan YH-utbildning
”*” anger obligatoriska fält
1. Det här krävs
För att kunna gå YH-utbildningen till specialistundersköterska ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier, dvs gymnasieexamen eller motsvarande.
Läs mer om grundläggande behörighet här »
Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper. Om du har betyg från nya gymnasieskolan gäller lägst E i:
- Medicin 1
- Psykologi 1
- Vård och omsorgsarbete 1&2
Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla behörighet genom reell kompetens, se punkt 2
Utbildningen till specialistundersköterska är en vidareutbildning för dig som har studerat Vård- och omsorgsutbildningen tidigare samt arbetat som undersköterska på heltid i minst 12 månader.
Ett arbetsgivarintyg styrker din arbetslivserfarenhet och ska innehålla arbetad tid i procent, arbetets art samt under vilken tidsperiod anställningen omfattar. Anställningsintyg eller tidsrapportering är inte giltiga som intyg.
2. Reell kompetens, behörighet enligt 20% regeln och ansökan
Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan enligt 20% regeln eller via reell kompetens.
Läs mer om reell kompetens och behörighet enligt 20% regeln »
3. Så söker du
Läs mer om urval och hur du ansöker »
Varmt välkommen med din ansökan!
Undervisning
Pedagogiskt stöd
under utbildningen
På Medlearn är vi måna om att du som studerande trots eventuella funktionsvariationer ska nå målet att ta din YH-examen. Varje studerande har rätt att få individuella stödåtgärder utifrån sina behov. Om du blir antagen är det viktigt att du tidigt meddelar utbildningsledaren för vidare kartläggning av dina stödbehov. Läs mer om vad stödet innebär här »
Studieupplägg
På Itslearning hittar du uppgifter och material
Studieupplägget för studerande som läser på YH-flexplats kan variera väldigt mycket. Att studera på en YH-flexplats kan innebära att man behöver studera mer på egen hand med hjälp av handledning i sina studier.
Hur upplägget ser ut för just dig, kan vi inte besvara förrän valideringsprocessen är genomförd. Men du bör räkna med att det kan krävas mer eget ansvar att läsa på YH-flexplats och att den inte genomförs på samma sätt som om du hade studerat på den ordinarie utbildningen.
Branschanpassad utbildning
Matchar arbetsgivarnas
behov av kompetens
Innehållet i utbildningen har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet, vilket garanterar att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden.
Kontakt Yrkeshögskolan
Telefontider:
Måndag 9-12
Onsdag 13-15
Utbildningsledare
Birgitta Gustafsson
birgitta.gustafsson@medlearn.se
070-715 88 29
Ansvarig Yrkeshögskolan
Maria Virtanen
maria.virtanen@medlearn.se
070-718 25 38
Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning.yh@medlearn.se
Vi har besvarat de vanligaste frågorna här. Klicka på yrkeshögskola för alla frågor gällande Medlearns YH-utbildningar.