Hösten 2020 erbjuder Medlearn yrkesutbildningen till Tandsköterska som flexutbildning och som privat alternativ. Du väljer om du vill delta i klassrumsundervisning i Kungsbacka eller på distans. Ta chansen att utbilda dig till ett yrke med goda framtidsutsikter och på det sätt som passar dig bäst!

Det finns ett behov av tandsköterskor i stora delar av landet. Utbildningen passar dig som är serviceinriktad, vill arbeta med människor och trivs att jobba i team. Som tandsköterska har du en central roll i tandvårdsteamet och du assisterar tandläkaren vid undersökning och behandling av patienter.

Service och delegerade uppgifter

Tandsköterskans arbetsuppgifter är varierade och oftast får du ge service till patienten under hela mottagandet. Delegerade arbetsuppgifter från tandläkaren kan exempelvis vara att ta röntgenbilder samt att lägga infiltrationsanestesi. Tandsköterskan assisterar tandläkaren eller tandhygienisten under behandlingen och ansvarar för service och administration. Ytterligare ett ansvarsområde är att hantera material och instrument som används på kliniken. Många tandsköterskor får också arbeta självständigt med tandvårdsinformation, exempelvis ute på skolor.

Flex – utbildning i klassrum eller på distans

Med Flex kan du lägga upp dina studier som du vill. Distanslösningen möjliggör att du kan ta del av utbildningen var än du bor i landet. Passar det dig bättre att delta i klassrumsundervisningen i Kungsbacka så gör du det.

Undervisningen hålls av YH-kvalificerade lärare med bred kompetens och lång erfarenhet i branschen. Föreläsningar ges 3 gånger i månaden i Kungsbacka. Du väljer om du vill delta i klassrummet eller online på distans. Väljer du online-alternativet behöver du tillgång till egen dator med internetuppkoppling. Oavsett vilket undervisningsalternativ du väljer så finns din lärare tillgänglig löpande via vår digitala lärplattform för handledning, avstämningar och frågor.

Cirka 4 gånger under utbildningens gång sker obligatoriska praktiska metodövningar hos vår partner Tandgruppen eller på skolan i Kungsbacka.

I utbildningen ingår även praktik, LIA (lärande i arbete), som utförs på en arbetsplats under 16 veckor. Under LIA får du arbeta tillsammans med en handledare på en tandklinik. Arbetar du redan inom tandvården kan göra din LIA på din arbetsplats, annars får du själv välja din LIA-plats i anslutning till där du bor.

 

 

Privat alternativ på yrkeshögskolenivå

Denna utbildning vänder sig både till privatpersoner och arbetsgivare. Den är godkänd av Myndigheten för Yrkeshögskolan och har samma nivå som övriga yrkeshögskoleutbildningar. Det betyder att den har samma kunskapskrav, innehåll och nationella kursupplägg som övriga utbildningar till Tandsköterska och står under tillsyn av myndigheten. Med tillsyn menas att Medlearn fått tillstånd av Myndigheten för Yrkeshögskolan att bedriva utbildningen och att den kontrolleras och kvalitetssäkras av Myndigheten. Då utbildningen inte har statligt stöd utgår en studieavgift.

Det finns 35 platser på utbildningen. Ansökan är öppen fram till 1 juni. Sista kompletteringsdag är 4 juni. Vid lediga platser är utbildningen öppen för sena ansökningar som fylls på löpande till dess att utbildningen är fylld.

Möt tandsköterskestudenten som säkrade anställning innan examen!

Amina tog examen från Medlearns tandsköterskeutbildning i Kista. Hon lockades av utbildningens alla praktiska inslag och hälsar att det är ett yrke för den som gillar service och att jobba med människor.

Läs reportaget om Amina här »

Här kan du läsa Tandsköterska Flex – utbildningsstart hösten 2020

Undervisning

Pedagogiskt stöd under utbildningen

På Medlearn är vi måna om att du som studerande trots eventuella funktionsvariationer ska nå målet att ta din examen. Du kan få individuella stödåtgärder utifrån dina behov. Om du blir antagen är det viktigt att du tidigt meddelar utbildningsledaren för vidare kartläggning av dina stödbehov.

Studieupplägg

På Itslearning hittar du uppgifter och material

Studierna genomförs via vår digitala lärplattform Itslearning där du hittar arbetsuppgifter och studiematerial. Din lärare finns också tillgänglig löpande via plattformen för handledning, frågor och diskussion. Lärplattformen är öppen dygnet runt. Läs när det passar dig bäst!

Branschanpassad Utbildning

Matchar arbetsgivarnas behov av kompetens

Innehållet i utbildningen har tagits fram i nära samarbete med arbetsgivare inom yrkesområdet, vilket garanterar att yrkeskompetensen är eftertraktad på arbetsmarknaden.

1. Det här krävs

För att kunna läsa Tandsköterska Flex ska du ha grundläggande behörighet för yrkeshögskolestudier 3 kap. 1§ enligt YHF.
Läs mer om grundläggande behörighet här »

Utbildningen kräver även särskilda förkunskaper. Om du har betyg från nya gymnasieskolan gäller lägst E i:

  • Svenska/Svenska som andra språk 1 och 2

Eller så har du motsvarande kunskaper enligt tidigare kursplaner.

2. Reell kompetens, behörighet enligt 20% regeln och ansökan

Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet genom reell kompetens eller via behörighet enligt 20% regeln

Läs mer om reell kompetens och behörighet enligt 20% regeln »

3. Så söker du:

Läs mer om urval och hur du ansöker »

Varmt välkommen med din ansökan!

Graphic - Cloud - Blue

Kontakt Yrkeshögskolan

010-516 23 00 eller maila till antagning@medlearn.se.

Telefontider:
Måndagar kl. 9-12
Onsdagar kl. 13-15

Utbildningsledare Tandsköterska Flex Kungsbacka
Ulrika Bäversjö
ulrika.baversjo@medlearn.se
072-402 54 35

Ansvarig Yrkeshögskolan
Maria Virtanen
maria.virtanen@medlearn.se
070-718 25 38

Har du frågor om behörighet?
Maila till antagning@medlearn.se

Vi har besvarat de vanligaste frågorna här. Klicka på yrkeshögskola för alla frågor gällande Medlearns YH-utbildningar.

Översätt »