Behörighet till yrkeshögskolan via reell kompetens
Om du saknar gymnasieexamen eller motsvarande kan du uppfylla formell behörighet till yrkeshögskolan (enligt 3 kap.1§ punkt 4) genom reell kompetens. Reell kompetens menas att dina tidigare sysselsättningar, oavsett om det är från t.ex. arbete, studier eller utlandsvistelser, räknas samman i din ansökan om bedömning av reell kompetens. Du kan ansöka om bedömning av reell kompetens för både grundläggande och särskild behörighet.
Grundläggande behörighet via reell kompetens
För dig som saknar gymnasieexamen eller motsvarande har vi tagit fram en modell för att bedöma grundläggande behörighet genom reell kompetens. Du bedöms uppfylla grundläggande behörighet till yrkeshögskolan via reell kompetens om du uppfyller nedan krav: Har lägst godkänt, betyg 3 eller E i följande kurser:
- Svenska 1 / Svenska som andraspråk 1
- Engelska 5
- Matematik 1a, 1b eller 1c
- Samhällsvetenskap 1b, alternativt 1a1 + 1a2
Eller motsvarande enligt tidigare kursplaner.
Samt minst tre års sysselsättning efter 19 års ålder eller har betyget E/G i minst 500 poäng av övriga kurser på gymnasiet.
Saknar du formellt betyg i en kurs som krävs för grundläggande behörighet kan du ladda ner och fylla i blanketten för reell kompetens om du anser dig ha motsvarande kunskaper på annat sätt. Bifoga alltid intyg som styrker din motsvarande kunskap.
Behörighet i övrigt (särskild behörighet) via reell kompetens
Varje utbildning har en behörighet i övrigt som krävs för att bli antagen till utbildningen. Du kan läsa på respektive utbildning här på vår hemsida vilka förkunskapskrav som ställs.
Saknar du formellt betyg i en kurs som krävs för övrig behörighet kan du ladda ner och fylla i blanketten för reell kompetens om du anser dig ha motsvarande kunskaper på annat sätt. Bifoga alltid intyg som styrker din motsvarande kunskap.
Blanketter för reell kompetens:
Ladda ner blankett reell kompetens (pdf)
Behörighet till yrkeshögskolan via 20% regeln
Behörighet enligt 20% regeln innebär att vi i specifika fall har möjlighet att frångå behörighetskraven, så att även om du inte uppfyller kraven kan söka till utbildningen. Ibland kallas den för Behörighet enligt 3 kap. 4 §.
Detta under förutsättning att den sökande bedöms:
- kunna tillgodogöra sig utbildningen
- och därefter det yrke som utbildningen leder till
Båda två delarna ska vara uppfyllda för att kunna ansöka som behörighet enligt 20%-regeln.
Blanketter för behörighet enligt 20% regeln
Ladda ner blankett för behörighet enligt 20% regeln – Tandsköterska (pdf)
Ladda ner blankett för behörighet enligt 20% regeln – Specialistundersköterska Röntgen (pdf)
Bedömning av behörighet
Vill du ha hjälp med bedömningen av din behörighet, ta kontakt med en studie- och yrkesvägledare i din hemkommun.